Spada sprzedaż i zyski polskiego mleczarstwaEnvato + Archiwum
StoryEditorRynek mleka

Urugwaj wystrzelił z eksportem mleka. Czy polscy rolnicy to wytrzymają?

01.11.2025., 14:00h

Eksport mleka z Urugwaju wystrzelił. Co to oznacza dla polskich rolników?

Wzrost eksportu produktów mlecznych z Urugwaju

Wrzesień 2025 roku przyniósł Urugwajowi imponujące wyniki w handlu zagranicznym produktami mleczarskimi, które mogą mieć znacznie szersze niż tylko lokalne konsekwencje. Urugwajski sektor mleczarski odnotował w tym okresie 28-procentowy wzrost wartości zamówień eksportowych w ujęciu rok do roku, osiągając łącznie poziom 92 mln dolarów amerykańskich. Dane te wyraźnie pokazują, że produkty mleczne stają się jednym z filarów urugwajskiego eksportu i potwierdzają rosnącą konkurencyjność krajów Mercosur na globalnych rynkach rolno-spożywczych.

Gdzie jest eksportowane mleko z Urugwaju?

Najważniejszym rynkiem zbytu dla urugwajskiego mleczarstwa pozostaje Algieria, która w samym wrześniu odpowiadała za 42% wszystkich zamówień eksportowych, co przekłada się na 38 mln dolarów. Oznacza to wzrost o 48% w porównaniu z analogicznym miesiącem roku poprzedniego i potwierdza rosnące znaczenie północnoafrykańskiego kierunku dla południowoamerykańskich eksporterów. Drugim co do wielkości odbiorcą produktów mlecznych z Urugwaju pozostaje Brazylia, dokąd eksport osiągnął wartość 23 mln dolarów.

Czy wzrost eksportu mleka z Urugwaju dotknie rolników w UE?

Urugwajski sektor mleczarski stał się we wrześniu czwartym największym źródłem wpływów eksportowych dla gospodarki tego kraju. Urugwaj jest członkiem grupy Mercosur, która obejmuje również m.in. Brazylię, Argentynę i Paragwaj. Negocjowane porozumienia handlowe, także z Unią Europejską, liberalizacja barier celnych i rosnąca efektywność produkcji rolnej w Ameryce Południowej mogą istotnie wpłynąć na konkurencyjność europejskich producentów, w tym polskiego sektora mleczarskiego.

Przeczytaj również: Alarm na rynku mleka. Rolnicy żądają interwencji [WIDEO]

Jakie są koszty produkcji mleka w Urugwaju?

Produkcja mleka w Urugwaju i innych krajach Mercosur charakteryzuje się znacząco niższymi kosztami w porównaniu z Europą. Średnia cena skupu mleka wynosiła tam w sierpniu 2025 r. 1,57 zł/l. Wynika to zarówno z warunków naturalnych sprzyjających hodowli bydła mlecznego, jak i z mniejszych obciążeń regulacyjnych oraz niższych kosztów pracy. W przypadku otwarcia unijnego rynku na większy napływ południowoamerykańskich produktów, polskie mleczarstwo może stanąć przed poważnym wyzwaniem konkurencyjnym. Kraj mający 3,3 mln mieszkańców w 2025 r. może wyprodukować 2,5 mld l mleka.

Wysokie koszty produkcji mleka w Polsce

Polska, będąca jednym z czołowych producentów mleka i przetworów mlecznych w Unii Europejskiej, już dziś boryka się z rosnącymi kosztami produkcji, zaostrzonymi wymogami środowiskowymi oraz presją inwestycyjną związaną z transformacją energetyczną i dekarbonizacją. W obliczu napływu znacznie tańszych produktów z krajów Mercosur, polscy przetwórcy mogą znaleźć się w sytuacji, w której utrzymanie konkurencyjności cenowej stanie się niezwykle trudne bez systemowych rozwiązań, a zwłaszcza wsparcia politycznego.

Konkurencja cenowa Mercosur wymusi zmiany na polskim mleczarstwie?

W kontekście planowanych porozumień handlowych UE – Mercosur konieczna jest więc pogłębiona analiza skutków dla poszczególnych sektorów rolnych, a zwłaszcza dla mleczarstwa, które w Polsce ma kluczowe znaczenie gospodarcze i społeczne, szczególnie w regionach wiejskich. Liberalizacja handlu z grupą Mercosur może radykalnie zmienić układ sił na rynku globalnym, a konkurencja cenowa ze strony tamtejszych producentów może wymusić na polskim mleczarstwie głębokie zmiany strukturalne, inwestycyjne i strategiczne.

Kluczowe lata dla polskiego sektora mleczarskiego

Dla polskiego sektora mleczarskiego nadchodzące lata mogą okazać się kluczowe. Utrzymanie pozycji rynkowej będzie zależeć nie tylko od jakości i innowacyjności produktów, ale także od zdolności całego sektora do adaptacji w obliczu zmieniających się warunków handlu międzynarodowego. W tym kontekście rozwój sytuacji w Mercosur i rosnąca ekspansja urugwajskiego sektora mleczarskiego są zjawiskami, które wymagają uważnej obserwacji i strategicznej reakcji ze strony zarówno branży, jak i instytucji publicznych w Polsce.

Jarosław Malczewski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 09:53