StoryEditorCeny rolnicze

Czy wkrótce wzrosną ceny świń? 2 czynniki na to wskazują

Zdaniem organizacji skupionych w Copa-Cogeca w dłuższej perspektywie rolnicy utrzymujący świnie mogą spodziewać się wzrostu cen żywca wieprzowego. Eksperci wskazują na dwa elementy, które mają powodować wzrost cen wieprzowiny. Jakie?

Latem powinny wzrosnąć ceny świń

Przedstawiciele organizacji rolniczych zrzeszonych w Copa-Cogeca podczas posiedzenia Grupy Roboczej „Wieprzowina” ocenili, że perspektywy dla sektora wieprzowiny są optymistyczne, a ceny żywca wieprzowego mogą wzrosnąć już latem.

Podczas przeglądu obecnej sytuacji rynkowej w poszczególnych państwach UE stwierdzono, że w Finlandii i Szwecji ceny są stabilne oraz nie zaobserwowano ich spadku z początkiem roku.
Z kolei w Danii, Włoszech, Finlandii i Hiszpanii produkcja wieprzowiny wzrosła o kilka procent.
Natomiast w Niemczech w ostatnim czasie ubojnie zmniejszyły ubój o 6%. Bardziej widoczne problemy można zaobserwować w mniejszych państwach, w tym na Malcie, Cyprze i Słowenii.

 

Chiny będą zwiększać zakupy wieprzowiny

Optymistyczne nastroje wśród europejskich producentów wieprzowiny wynika z prognoz dotyczących Chin. Wynika z nich, że największy importer mięsa wieprzowego będzie dalej kupował duże partie wieprzowiny. Analitycy wskazują, że nawet do 2025 roku Państwo Środka nie zdoła odbudować produkcji żywca wieprzowego do poziomu sprzed kryzysu wywołanego w tym kraju przez wirus ASF.

Dobra pogoda i sezon grillowy pomogą rolnikom utrzymującym świnie

– Prognozuje się, że latem ceny powinny wzrosnąć w związku z ciągle rosnącym zapotrzebowaniem ze strony Chin. W północnej i środkowej Europie zapowiadana jest dobra pogoda, a zatem zainteresowanie wieprzowiną zwiększy się wraz z nadejściem okresu grillowego – można przeczytać w komunikacie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Federacja uważa także, że należy się spodziewać wzrostu produkcji świń w gospodarstwach komercyjnych, a to z kolei przełoży się na wyższe zapotrzebowanie na kukurydzę i soję. Eksperci uważają także, że rolnicy muszą spodziewać się, że ceny surowców paszowych utrzymają się na tak wysokim poziomie jak obecnie.


Unijne organizacje producentów świń pracują na wspólną strategią dobrostanu świń

Federacja podała także, organizacje zrzeszające hodowców trzody chlewnej z państw UE chcą podjąć opracować wspólną Strategię Dobrostanu Świń i następnie przedstawić go Komisji Europejskiej w związku z wdrażaniem strategii „Od pola do stołu”.
- Copa-Cogeca chce stworzyć wiążącą umowę z Komisją Europejską, łączącą ochronę środowiska z postępem w zakresie dobrostanu trzody chlewnej, przy zachowaniu godziwego dochodu dla hodowcy trzody chlewnej – wyjaśnia FBZPR.

W dokumencie mają zostać szczegółowo omówione m. in. zagadnienia związane:

  • z kastracją prosiąt – ważne jest, aby rolnicy mieli wybór metody kastracji lub chowu tuczników niekastrowanych;
  • z usuwaniem ogonków – jakie są wady i zalety oraz o ile wzrastają koszty produkcji przy zaniechaniu tego zabiegu.

W ramach strategii ,,Od pola do stołu” Komisja Europejska chce promować pochodzenie konkretnych produktów, w tym mięsa wieprzowego, ale kraje członkowskie mają odmienne stanowiska w tej sprawie. Zdaniem grupy roboczej „Wieprzowina” należy jednak wypracować wspólne stanowisko, które określi, czy oznaczenie powinno odbywać się na poziomie UE, krajowym, czy regionalnym.


Paweł Mikos, Kamila Szałaj
Fot. Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. październik 2024 11:16