StoryEditorCeny bydła

Duża ubojnia podnosi ceny byków i jałówek. Jakie są aktualne ceny bydła w Polsce?

22.11.2022., 10:11h
Ceny bydła stoją w miejscu. Ale jedna z największych w kraju ubojni podniosła o kilkadziesiąt groszy stawki za byki i jałówki. Po ile obecnie skupowane jest bydło? O ile wzrósł import żywca i mięsa wołowego do Polski? Sprawdź w naszej cotygodniowej SONDZIE POD ARTYKUŁEM!  

Osi Poland Foodworks podniósł ceny byków i jałówek

W Polsce ceny skupu bydła pozostają raczej stabilne. W tym tygodniu większość monitorowanych przez nas zakładów mięsnych po raz kolejny pozostawiła cenniki na poprzednich poziomach. Jedynie Osi Poland Foodworks, jedna z największych w kraju ubojni z 4 punktami skupu, dał 40 gr więcej za byki i 10 gr więcej za jałówki. Czy to da sygnał do podwyżek także dla innych ubojni i zakładów mięsnych?Niewykluczone, ale należy pamiętać, że Foodworks zaoferował za byki kl. O 21 zł. Nie jest to stawka najwyższa na rynku.

Średnio w Polsce za byka w klasie R otrzymamy w tym tygodniu ok. 21,10 zł/kg. Za wagę żywą byków zakłady płacą natomiast ok. 11,40 zł/kg, a za krowy - 9,20 zł/kg. Natomiast w rozliczeniu poubojowym ceny jałówek przekraczają 22 zł/kg.

Z kolei z danych MRiRW wynika, że w drugim tygodniu listopada br. żywiec wołowy średnio w kraju skupowano po 11,05 zł/kg wobec 11,04 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena bydła rzeźnego była wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 1,5 proc. i 21 proc.  Za byki 12-24 miesiące w tym okresie płacono średnio 11,95 zł/kg, za krowy 9,43 zł/kg, a za jałówki 11,58 zł/kg.

W Niemczech znów spadają ceny krów

W Niemczech od kilku tygodni ceny byków i jałówek pozostają bez zmian. Po raz kolejny spadają za to ceny krów. 

- Na początku bieżącego tygodnia młode buhaje są stale zamawiane i mają stabilne ceny. Wystarczająca podaż krów rzeźnych ponownie powoduje niewielkie obniżki - ocenia niemieckie Stowarzyszenie Producentów Żywca i Mięsa (VEZG) 

Niemieccy farmerzy nadal dostają za klasę R byków 5,05-5,10 euro/kg. Natomiast ceny jałówek wynoszą 5,12 euro/kg, a krów 3,96-4,16 euro/kg.

Wołowina stanowi aż 20 proc. wartości eksportu polskiej żywności. Eksporterzy nieźle na niej zarobili

Jak informuje KOWR, mocno wzrosła wartość eksportu polskiej wołowiny. W okresie styczeń–wrzesień 2022 r. przychody uzyskane przez krajowych przedsiębiorców ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 39 proc. wyższe niż rok wcześniej. Wyniosły 7,0 mld euro (32,7 mld zł).

- Stanowi to 20 proc. wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych – podaje KOWR.

Mocno wzrósł import żywca i mięsa wołowego do Polski

W okresie trzech kwartałów 2022 r. za granicę sprzedano 352 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz (spadek o 3 proc.), a przychody z eksportu wyniosły 1,7 mld euro (8,1 mld zł) i wzrosły o 35 proc. Jednocześnie do kraju przywieziono 51 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego za 230 mln euro odpowiednio o 38 proc. i 76 proc. więcej niż przed rokiem. 

Warto przypomnieć, że  Komisja Europejska w najnowszej, jesiennej prognozie wskazuje na niewielką redukcję produkcji wołowiny w 2022 r. (-0,6 proc.) w UE.

Jakie były ceny skupu żywca wołowego w Polsce 18 listopada 2022 r.?

Oto ceny skupu byków, jałówek i krów z poszczególnych zakładów mięsnych:

Osi Poland Foodworks:

  • byki (kl. O): 21 zł/kg (wzrost o 40 gr),
  • jałówki (kl. O): 21 zł/kg (bez zmian),
  • krowy (kl. O): 19,40 zł/kg (wzrost o 10 gr).

Łódzkie: Marciniak, Sędzimirowice:

  • byki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 10-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 7,50-9,50 zł/kg (bez zmian);

Lubelskie: ZM Wierzejki:

  • byki (kl. O): 22 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 22,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,40 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 22,00 zł/kg (bez zmian).

Małopolskie: PW Laskopol Limanowa:

  • byki 10,20-12,10 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki 9,30-11,20 zł/kg (bez zmian),
  • krowy 5,50-8,40 zł/kg (bez zmian).

Mazowieckie: ZM Mościbrody:

  • byki (kl. O): 21,70 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. R): 22,10 zł/kg (bez zmian),
  • byki (kl. U dostawy pow. 10 szt.): 22,30 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. O): 21,70 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki (kl. R): 22,30 zł/kg (bez zmian),
  • krowy (320 kg mięsa): 19,60 zł/kg (bez zmian).

Podlaskie: ZM Bost, Turośń Kościelna:

  • byki: 11,20-14,50  zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 9,80-14,50 zł/kg (bez zmian).

Podkarpackie: Kabanospol, Wielopole Skrzyńskie:

  • byki: do 11,60 zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: do 10,20 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: do 9,30 zł/kg  (bez zmian).

Wielkopolska: Jóźwiakowski, Damasławek:

  • byki: 10,80- 12,50  zł/kg (bez zmian),
  • jałówki: 9,30-12,50 zł/kg (bez zmian),
  • krowy: 8,80 - 10,80 zł/kg (bez zmian).

Kamila Szałaj
Fot. arch., wykres: KOWR

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 11:22