Polski drób wraca do Chin. Historyczne porozumienie otwiera rynek dla naszych producentów
Chiny uznały regionalizację w eksporcie naszego drobiu. To dobra wiadomość nie tylko dla naszych producentów drobiu, ale także branży paszowej i producentów zbóż. 15 września 2025 r. minister Stefan Krajewski podpisał z wiceministrem Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Ludowej Republiki Chin porozumienie dotyczące warunków stosowania regionalizacji w eksporcie polskiego mięsa drobiowego do Chin.
Polska w elitarnym gronie. Tylko cztery kraje z uznaną regionalizacją
Polska jest czwartym krajem, który uzyskał zasadę regionalizacji w Chinach. Dzięki temu mamy możliwość eksportu mięsa drobiowego z regionów wolnych od ognisk chorób, co ogranicza ryzyko wprowadzenia zakazu eksportu na poziomie całego kraju. Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, a perspektywa dalszego rozwoju eksportu, w tym na rynek chiński, ma ogromne znaczenie dla naszych producentów i całego sektora.
Eksport drobiu do Chin może znów przekroczyć 55 mln euro
Przed 2020 r. polski eksport mięsa drobiowego do Chin osiągał poziom nawet 55 mln euro, a obecnie, dzięki zwiększonemu potencjałowi eksportowemu, ta wartość ma szansę wzrosnąć. Produkcja drobiu pochłania około 20–25% krajowej produkcji zbóż. Gdyby produkcja drobiu wzrosła, ten odsetek mógłby też wzrosnąć. Byłoby to z dużą korzyścią dla naszych producentów zbóż.
Magdalena Szymańska
