StoryEditorRynki rolne

Polski drób wraca do Chin. Skorzystają też producenci zbóż

04.10.2025., 12:00h

Polska wywalczyła ogromny sukces na rynku eksportowym – Chiny uznały zasadę regionalizacji w handlu mięsem drobiowym. To szansa na dynamiczny rozwój eksportu, korzyści dla producentów pasz, zbóż i całej branży mięsnej.

Polski drób wraca do Chin. Historyczne porozumienie otwiera rynek dla naszych producentów

Chiny uznały regionalizację w eksporcie naszego drobiu. To dobra wiadomość nie tylko dla naszych producentów drobiu, ale także branży paszowej i producentów zbóż. 15 września 2025 r. minister Stefan Krajewski podpisał z wiceministrem Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Ludowej Republiki Chin porozumienie dotyczące warunków stosowania regionalizacji w eksporcie polskiego mięsa drobiowego do Chin.

Polska w elitarnym gronie. Tylko cztery kraje z uznaną regionalizacją

Polska jest czwartym krajem, który uzyskał zasadę regionalizacji w Chinach. Dzięki temu mamy możliwość eksportu mięsa drobiowego z regionów wolnych od ognisk chorób, co ogranicza ryzyko wprowadzenia zakazu eksportu na poziomie całego kraju. Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej, a perspektywa dalszego rozwoju eksportu, w tym na rynek chiński, ma ogromne znaczenie dla naszych producentów i całego sektora.

Eksport drobiu do Chin może znów przekroczyć 55 mln euro

Przed 2020 r. polski eksport mięsa drobiowego do Chin osiągał poziom nawet 55 mln euro, a obecnie, dzięki zwiększonemu potencjałowi eksportowemu, ta wartość ma szansę wzrosnąć. Produkcja drobiu pochłania około 20–25% krajowej produkcji zbóż. Gdyby produkcja drobiu wzrosła, ten odsetek mógłby też wzrosnąć. Byłoby to z dużą korzyścią dla naszych producentów zbóż.

Magdalena Szymańska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 15:48