
Nowe Techniki Genomowe i cyfryzacja rolnictwa szansą dla produkcji żywności
Produkcja żywności stoi dziś przed rosnącą presją związaną ze zmianami klimatu, ograniczonymi zasobami naturalnymi oraz zwiększającą się populacją świata. Te problemy w dużym stopniu mogą rozwiązać Nowe Techniki Genomowe i cyfryzacja rolnictwa.
Susze, degradacja gleby i choroby roślin zdarzają się coraz częściej, a od rolników oczekuje się produkcji większej ilości żywności o wyższej wartości odżywczej przy mniejszym zużyciu zasobów.
Aby sprostać tym wymaganiom, rolnictwo potrzebuje innowacji — a nauka oferuje narzędzia, które mogą w tym pomóc. Jednym z najbardziej przełomowych osiągnięć są Nowe Techniki Genomowe (NGTs). Te zaawansowane narzędzia, takie jak CRISPR-Cas, pozwalają naukowcom na precyzyjne, ukierunkowane zmiany w obrębie genomu rośliny. Te możliwości opisuje André Negreiros, lider działu handlowego Corteva Agriscience w Europie Środkowej i Wschodniej. Te innowacyjne techniki mogą rozwiązać problemy rolników.
Zobacz też: Inwestycje rolników kuleją. Ile obór i chlewni wybudowali w 2024 roku?
CRISPR umożliwia modyfikacje wewnątrz rośliny
Zamiast wprowadzania genów z innych gatunków, CRISPR umożliwia wewnątrz tej samej rośliny modyfikacje, które mogłyby też wystąpić naturalnie – ale znacznie szybciej i z większą dokładnością. To jak użycie edytora tekstu do poprawienia jednego zdania, zamiast przepisywania całej strony.
W przeciwieństwie do GMO, NGTs działają w obrębie materiału genetycznego rośliny, umożliwiając zmiany bardziej precyzyjne, naturalne i często nieodróżnialne od tradycyjnej hodowli – tylko znacznie szybsze. Dzięki tej precyzji można rozwijać odmiany roślin lepiej znoszące suszę, efektywniej wykorzystujące wodę lub odporne na szkodniki i choroby. NGTs mogą także poprawiać wartość odżywczą żywności – na przykład zwiększając zawartość witamin lub zmniejszając obecność alergenów.
Podczas gdy rolnicy w innych regionach świata już korzystają z tych rozwiązań, w Europie wciąż nie ma do nich dostępu. Aby pozostać konkurencyjnymi, rolnicy w całej UE – w tym w Polsce – potrzebują równego dostępu do innowacji wspierających wydajność, odporność i zrównoważony rozwój.
Znaczenie innowacji w rolnictwie
Umożliwienie tej wymiany jest kluczowe, by innowacje miały praktyczną wartość. Odzwierciedla to również perspektywa polskich badaczy. Dr Tomasz Czech, prezes Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wskazuje na znaczenie cyfryzacji w rolnictwie.
– Jeśli mamy odpowiednią ilość danych, możemy znacznie wcześniej i łatwiej przewidzieć, co wydarzy się w rolnictwie, np. pojawienie się chorób grzybowych, okresowych suszy czy nadmiaru wody. Jeśli potrafimy tym procesem łatwiej zarządzać, wykorzystując te dane i nowoczesne technologie, to łatwiej możemy ograniczyć ryzyka wpływające na ilość i jakość plonów – mówi dr Tomasz Czech.
Równie ważna jest wyższa świadomość społeczna nt. nowych rozwiązań tj. NGTs, które nie są powszechnie znane, szczególnie różnice między NGTs a GMO. Innowacje w rolnictwie odgrywają kluczową rolę, a nauka i technologia pomagają budować zrównoważony system żywnościowy przyszłości.
Marek Kalinowski
Na podstawie opracowania André Negreirosa z Corteva Agriscience