Nowa technologia pomoże roślinom przetrwać suszę i chorobyMarek Kalinowski
StoryEditorUprawa

Nowa technologia pomoże roślinom przetrwać suszę i choroby

19.06.2025., 08:00h

Patrząc na postęp technologiczny w świecie, widzimy, że wpływ innowacji na rozwój zależy nie tylko od pomysłów i od ich praktycznego zastosowania w rozwiązywaniu realnych problemów. Niewiele sektorów pokazuje to lepiej niż rolnictwo.

Nowe Techniki Genomowe i cyfryzacja rolnictwa szansą dla produkcji żywności

Produkcja żywności stoi dziś przed rosnącą presją związaną ze zmianami klimatu, ograniczonymi zasobami naturalnymi oraz zwiększającą się populacją świata. Te problemy w dużym stopniu mogą rozwiązać Nowe Techniki Genomowe i cyfryzacja rolnictwa.

Susze, degradacja gleby i choroby roślin zdarzają się coraz częściej, a od rolników oczekuje się produkcji większej ilości żywności o wyższej wartości odżywczej przy mniejszym zużyciu zasobów.

Aby sprostać tym wymaganiom, rolnictwo potrzebuje innowacji — a nauka oferuje narzędzia, które mogą w tym pomóc. Jednym z najbardziej przełomowych osiągnięć są Nowe Techniki Genomowe (NGTs). Te zaawansowane narzędzia, takie jak CRISPR-Cas, pozwalają naukowcom na precyzyjne, ukierunkowane zmiany w obrębie genomu rośliny. Te możliwości opisuje André Negreiros, lider działu handlowego Corteva Agriscience w Europie Środkowej i Wschodniej. Te innowacyjne techniki mogą rozwiązać problemy rolników.

Zobacz też: Inwestycje rolników kuleją. Ile obór i chlewni wybudowali w 2024 roku?

CRISPR umożliwia modyfikacje wewnątrz rośliny

Zamiast wprowadzania genów z innych gatunków, CRISPR umożliwia wewnątrz tej samej rośliny modyfikacje, które mogłyby też wystąpić naturalnie – ale znacznie szybciej i z większą dokładnością. To jak użycie edytora tekstu do poprawienia jednego zdania, zamiast przepisywania całej strony.

W przeciwieństwie do GMO, NGTs działają w obrębie materiału genetycznego rośliny, umożliwiając zmiany bardziej precyzyjne, naturalne i często nieodróżnialne od tradycyjnej hodowli – tylko znacznie szybsze. Dzięki tej precyzji można rozwijać odmiany roślin lepiej znoszące suszę, efektywniej wykorzystujące wodę lub odporne na szkodniki i choroby. NGTs mogą także poprawiać wartość odżywczą żywności – na przykład zwiększając zawartość witamin lub zmniejszając obecność alergenów.

image
André Negreiros, lider działu handlowego Corteva Agriscience w Europie Środkowej i Wschodniej
FOTO: Corteva Agriscience

Podczas gdy rolnicy w innych regionach świata już korzystają z tych rozwiązań, w Europie wciąż nie ma do nich dostępu. Aby pozostać konkurencyjnymi, rolnicy w całej UE – w tym w Polsce – potrzebują równego dostępu do innowacji wspierających wydajność, odporność i zrównoważony rozwój.

Znaczenie innowacji w rolnictwie

Umożliwienie tej wymiany jest kluczowe, by innowacje miały praktyczną wartość. Odzwierciedla to również perspektywa polskich badaczy. Dr Tomasz Czech, prezes Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wskazuje na znaczenie cyfryzacji w rolnictwie.

– Jeśli mamy odpowiednią ilość danych, możemy znacznie wcześniej i łatwiej przewidzieć, co wydarzy się w rolnictwie, np. pojawienie się chorób grzybowych, okresowych suszy czy nadmiaru wody. Jeśli potrafimy tym procesem łatwiej zarządzać, wykorzystując te dane i nowoczesne technologie, to łatwiej możemy ograniczyć ryzyka wpływające na ilość i jakość plonów – mówi dr Tomasz Czech.

Równie ważna jest wyższa świadomość społeczna nt. nowych rozwiązań tj. NGTs, które nie są powszechnie znane, szczególnie różnice między NGTs a GMO. Innowacje w rolnictwie odgrywają kluczową rolę, a nauka i technologia pomagają budować zrównoważony system żywnościowy przyszłości.

Marek Kalinowski

Na podstawie opracowania André Negreirosa z Corteva Agriscience

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. lipiec 2025 16:23