Święto plantatorów buraka cukrowego
Najważniejsi tego dnia byli oczywiście plantatorzy, a imprezę odwiedziło wielu zaproszonych gości, m.in.: przedstawiciele Parlamentu RP, władz wojewódzkich i samorządowych. Krajową Grupę Spożywczą reprezentował prezes Leszek Świętochowski wraz z zarządem, członkowie rady nadzorczej, liczne grono pracowników oraz przedstawiciele cukrowni wchodzących w skład Grupy Kapitałowej oraz jej spółek zależnych.
Wśród licznie zgromadzonych plantatorów nie mogło zabraknąć przedstawicieli Związków Plantatorów Buraka Cukrowego z prezesem Krzysztofem Nykielem, obecni byli także reprezentanci instytucji oraz firm działających w branży rolniczej.
Prezes Leszek Świętochowski podczas otwarcia uroczystości powiedział, że najważniejszymi gośćmi Dnia Pola są plantatorzy buraka cukrowego. – Liczna obecność nas wszystkich, pokazuje jak ważny jest sektor cukrowniczy w Polsce – stwierdził. – Produkujemy cukier doskonałej jakości, a podziękowanie za doskonały surowiec należy się przede wszystkim plantatorom. Dzięki współpracy możemy lepiej patrzeć w przyszłość i uzyskać przewagę strategiczną.
Prezes KGS podziękował plantatorom za ciężką pracę i przywiązanie do spółki. Słowo do uczestników skierowali listownie wicepremier i minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski.
Zobacz też: Ponad 100 ton buraków z hektara. Znamy nazwiska najlepszych plantatorów KGS [WIDEO]
Nagrody dla wzorowych plantatorów buraka cukrowego
W trakcie spotkania nagrodzono najlepszych plantatorów buraka cukrowego. Tytuł „Wzorowego plantatora” za ciężką pracę i wieloletnie zaangażowanie w uprawę buraka cukrowego otrzymali: Łukasz Brudnowski współpracujący z Cukrownią Werbkowice i Monika Janiec współpracująca z Cukrownią Krasnystaw.
Łukasz Brudnowski prowadzi 60-hektarowe gospodarstwo rozrzucone na terenie kilku gmin. Uprawia fasolę, pszenice, rzepak, no i oczywiście buraki cukrowe uzyskując w minionym sezonie plon aż 95 t/ha korzeni buraka.
Monika Janiec z miejscowości Suchodoły prowadzi z mężem 60-hektarowe gospodarstwo od 2014 r. W strukturze zasiewów dominuje rzepak i pszenica ozima. Buraki cukrowe uprawiane są na ok. 15 ha. Wzorowa plantatorka Cukrowni Krasnystaw uzyskała w ub.r. plon korzeni ponad 100 t/ha.
W uprawie buraków cukrowych narastają problemy
Te imponujące wyniki cieszą plantatorów i cukrownie Krajowej Grupy Spożywczej. Jednak wiosenny start nowego sezonu nie był w tym roku łatwy i bardzo odczuli to rolnicy z rejonu działania Cukrowni Werbkowice i Krasnystaw. O tych problemach mówili rolnicy w kuluarach i publicznie w czasie wystąpień a ich sprawcą jest szarek komośnik. Rolnicy oglądający kolekcję odmian wszystkich obecnych w Polsce hodowców buraka cukrowego mówili, że problem pojawił się po wycofaniu zapraw z neonikotynoidami. Dostępne obecnie insektycydy zawodzą. Szkodnikowi wystarczy dzień, aby uszkodzić całą plantację.
Jak mówił w Ulhówku Krzysztof Bojar, prezes Zarządu Związku Plantatorów Buraka Cukrowego przy Cukrowni Werbkowice i członek rady nadzorczej Krajowej Grupy Spożywczej – na Lubelszczyźnie z powodu uszkodzeń szarka plantatorzy musieli przesiać ponad 2 tys. ha. Niestety ten powtarzający się problem zniechęca do uprawy buraka cukrowego.
Krzysztof Nykiel, prezes zarządu Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego zwrócił uwagę na okrojone możliwości ochrony roślin i rosnące koszty ochrony. Alfred Wojnarski, prezes zarządu Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Zamościu także mówił o pilnej potrzebie zapanowania nad szarkiem komośnikiem. Z pewnością pomogłoby w tym wycofane zaprawy lub dopuszczenie czasowe środków dostępnych poza Unią Europejską.
Postęp technologiczny w uprawie buraka cukrowego
Uprawa buraka cukrowego jest trudna i coraz trudniejsza. Na te sygnalizowane problemy, którym jest także ograniczanie chwościka buraka, wpływa ocieplający się klimat. Ale też patrząc na historię uprawy oraz hodowlę, to w krótkim czasie naszego członkostwa w UE dokonały się niebywałe zmiany i postęp. Jeszcze 30 lat temu nieliczni rolnicy uzyskiwali plony korzeni na poziomie 40 t/ha. Potem stało się to średnim plonem, a dziś ten średni plon przekracza 60 t/ha. Plantatorzy buraka z nowymi odmianami dalej doskonalą uprawę. Wielu wchodzi w uproszczoną uprawę i stawia pierwsze kroki w tzw. rolnictwie węglowym. Robi to również cała Krajowa Grupa Spożywcza, bo do roku 2050 trzeba być zeroemisyjnym. O efektach dokonującej się zielonej transformacji KGS nasza redakcja rozmawiała z Sebastianem Bartosikiem – członkiem zarządu KGS, Piotrem Zakrzewskim – dyrektorem Departamentu Strategii Rozwoju KGS i Henrykiem Jaźwińskim – dyrektorem w Departamencie Techniczno-Produkcyjnym i Inwestycji KGS.
Wracając do postępu hodowlanego. warto wspomnieć, że jeszcze niedawno wielkim problemem była w burakach rizomania. Dziś każda odmiana jest na nią odporna. Odmiany mają także odporność na chwościka i mątwika, ale niepełną. Dziś chwościka trzeba ograniczać kilkoma zabiegami, z rotacją substancji czynnych oraz koniecznie z wykorzystaniem miedzi i siarki. Te problemy i możliwości radzenia sobie z nimi były tematem rozmów rolników. W Ulhówku obecne z ofertą dedykowaną plantatorom buraka były firmy hodowlane i koncerny chemiczne. Były też potężne kombajny. Był również czas na zapoznanie się z ofertą licznych spółek wchodzących w skład Krajowej Grupy Spożywczej.
Odmiany buraka cukrowego z KHBC, MHR i DANKO
Obok konkurencyjnych hodowli buraka obecna była z nowymi odpornymi odmianami Kutnowska Hodowla Buraka Cukrowego, która jest kontynuatorem hodowlanych osiągnięć Aleksandra Janasza. Młodym rolnikom warto przypominać to nazwisko, bo pierwsza wyhodowana przez Janasza odmiana AJ1 została zarejestrowana w 1892 r. i nieprzerwanie była uprawiana do 1963 r.
A była to odmiana zawierająca niedościgły dziś poziom ok. 21% cukru. Wielu uważa, że każda z obecnych odmian buraka cukrowego ma coś w genach z hodowli Aleksandra Janasza.
Poza burakami cukrowymi paletę odmian nowej generacji prezentowała także Małopolska Hodowla Roślin i DANKO Hodowla Roślin. Dzień Pola w Ulhówku to poza tymi możliwościami rozmów i merytorycznych spotkań to też okazja do relaksu dla całych rodzin i nauki przez zabawę. Spotkanie uświetniły liczne stoiska. Fundacja Krajowej Grupy Spożywczej S.A. prowadziła dla najmłodszych szkolenie z pierwszej pomocy, a przedstawiciele działu surowcowego KGS opowiadali o procesie uprawy buraków cukrowych. Koła gospodyń wiejskich zapewniły smakołyki dla gości. Nie zabrakło konkursów z nagrodami i podziękowań dla organizatorów. Spotkanie było okazją do owocnych rozmów i wymiany doświadczeń.
Marek Kalinowski
