StoryEditorrzepak

Jak chronić rzepak przed czernią krzyżową łuszczyn?

22.04.2022., 08:04h
Rozwojowi sprawcy czerni krzyżowych sprzyja temperatura od 10 do 30°C (optymalna 20–25°C) oraz wysoka wilgotność gleby i powietrza. Choć objawy choroby są dość charakterystyczne, zwłaszcza na łuszczynach, to na liściach i łodygach można ją pomylić z mączniakiem rzekomym, suchą zgnilizną kapustnych i szarą pleśnią.

Czerń krzyżowych, której sprawcami są grzyby z rodzaju Alternaria (Alternaria brassicae oraz Alternaria brassicicola i Aalternaria alternata), występuje we wszystkich fazach rozwojowych rzepaku – od siewek aż do wytworzenia nasion. Jednak to infekcje w okresie kwitnienia prowadzą do największych strat. Czerń infekuje jednak po zgniliźnie twardzikowej i trzeba mieć to na uwadze przy planowaniu strategii ochrony rzepaku.

Stres to czynnik sprzyjający czerni krzyżowej w rzepaku 

Sprawcy choroby mają idealne warunki infekowania i rozwoju pod koniec kwitnienia rzepaku. Zwykle jest wtedy ciepło i są opady. Infekcje wzmaga obecność szkodników i uszkodzenia mechaniczne roślin wyrządzane gradem lub przymrozkami. Warto w tym miejscu dodać, że rzepak można i warto w tym okresie wzmacniać przez dokarmianie dolistne i stosowanie biostymulatorów. Dożywione rośliny są silniejsze, a biostymulatory, których rynek mocno się rozwija poprawiają fizjologię roślin i uodparniają je na stresy wywołane np. niedoborem wody czy wahaniami temperatur i przymrozkami.

Ale wróćmy do czerni krzyżowych – według opisu choroby opracowanego przez specjalistów w IOR – PIB w Pozn...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 00:53