StoryEditorwiadomości z branży

Krajowa Spółka Cukrowa liczy na rekordowe zbiory buraków i produkcję cukru

14.10.2021., 09:10h
Wystartowała 20. kampania cukrownicza Krajowej Spółki Cukrowej „Polski Cukier” S.A. Prognozy zakładają, że siedem cukrowni KSC przerobi rekordową ilość buraków, które skupi od ponad 13 tys. polskich rolników.
Produkcja cukru może w tym roku osiągnąć poziom najwyższy w historii firmy. Więcej powinni zarobić także rolnicy. Rozpoczęcie kampanii w poszczególnych cukrowniach zaplanowano z uwzględnieniem aktualnych prognoz plonu, w celu uzyskania jak najlepszych wyników zarówno polowych, jak i podczas produkcji.

Może paść rekord w ilości wyprodukowanego cukru

Uroczyste rozpoczęcie kampanii cukrowniczej w Cukrowni Nakło miało miejsce 20 września br. W wydarzeniu udział wzięli m.in. poseł Jan Krzysztof Ardanowski – przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP, Radosław Kempiński – wicewojewoda kujawsko-pomorski, Tadeusz Sobol – starosta powiatu nakielskiego, Piotr Kalamon – zastępca burmistrza Miasta i Gminy Nakło nad Notecią, Krzysztof Nykiel – prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, Mieczysław Gęsicki – prezes Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy, Wojciech Mojzesowicz – wiceprezes OZPBC w Bydgoszczy, prezes zarządu rejonowego w Nakle, Józef Pawela – wiceprezes OZPBC w Bydgoszczy, prezes rady Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy KSC oraz członkowie zarządów okręgowych i rejonowych związków plantatorów buraka cukrowego, pracownicy Cukrowni Nakło, przedstawiciele władz samorządowych, lokalnych służb i instytucji.
– Prognozujemy, że wszystkie siedem cukrowni należących do Krajowej Spółki Cukrowej przerobi w kampanii 2021/2022 ok. 6,4 mln ton surowca. Planowana produkcja cukru może więc w tym roku pobić nasz dotychczasowy rekord 909 tys. ton – mówi Krzysztof Kowa, prezes Krajowej Spółki Cukrowej.

Będzie kontynuowana tzw. kampania sokowa

Przerób korzeni buraków poszczególne cukrownie rozpoczęły pomiędzy 8 września a 2 października. Jako pierwsza krojenie rozpoczęła Cukrownia Kruszwica. 15 września przerób rozpoczęły Oddziały: Cukrownia Dobrzelin oraz Cukrownia Kluczewo, natomiast 18 września Cukrownia Nakło. Cukrownia Krasnystaw rozpocznie krojenie 25 września, a Cukrownia Malbork 28 września. Jako siódma, do pozostałych dołączy 2 października Cukrownia Werbkowice.
 
Po zakończonej kampanii cukrowniczej, w trzech cukrowniach (Kruszwica, Nakło, Werbkowice) będzie kontynuowana tzw. kampania sokowa – produkcja cukru z soku gęstego.
 
– Stale podnosimy efektywność naszych zakładów kontynuując inwestycje poprawiające procesy produkcyjne i jakość produkowanego przez nas cukru. Obniżamy tym samym koszty, a równolegle podnosimy wolumeny sprzedaży, co ma bezpośrednie przełożenie na poprawę wyników finansowych – wyjaśnia prezes Krzysztof Kowa.
 
Wiosna tego roku była chłodna, miesiące letnie obfitowały w opady, a sierpień charakteryzował się niższą niż w latach ubiegłych temperaturą. Aktualnie warunki atmosferyczne sprzyjają wegetacji, dzięki czemu buraki przybierają na wadze. W przypadku polaryzacji zależność jest podobna, gdyż słoneczne, ciepłe dni umożliwiają wzrost sacharozy w korzeniach. Odnotowany poziom porażenia liści buraka chwościkiem jest znacznie niższy niż w poprzednim sezonie wegetacyjnym, jednak plantacje w dalszym ciągu wymagają stałego monitoringu i uwzględnienia, w zależności od terminu zbioru i przebiegu warunków atmosferycznych, konieczności wykonania dodatkowego zabiegu ochronnego.

– Niezależnie od tych wszystkich zagrożeń, jakie są związane z produkcją cukru na świecie, mód, zmian oczekiwań konsumentów, presji cukru z trzciny cukrowej musimy wszystko uczynić, żeby produkcję buraków w Polsce utrzymać. Ona jest szalenie ważna dla rolników, którzy się tym zajmują, jest ważna również dla polskiej gospodarki, dla wyników ekonomicznych polskiego rolnictwa – podkreślił Jan Krzysztof Ardanowski, podczas uroczystego rozpoczęcia kampanii cukrowniczej w Cukrowni Nakło
  • Niezależnie od tych wszystkich zagrożeń, jakie są związane z produkcją
    cukru na świecie, mód, zmian oczekiwań konsumentów, presji cukru z trzciny cukrowej musimy wszystko uczynić, żeby produkcję buraków w Polsce
    utrzymać. Ona jest szalenie ważna dla rolników, którzy się tym zajmują, jest
    ważna również dla polskiej gospodarki, dla wyników ekonomicznych polskiego rolnictwa – podkreślił Jan Krzysztof Ardanowski, podczas uroczystego rozpoczęcia kampanii cukrowniczej w Cukrowni Nakło

Szykuje się lepszy rok od poprzedniego

Plony buraków w tym roku powinny być lepsze niż w roku ubiegłym, co potwierdza Krzysztof Nykiel, prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. Jak stwierdził:

Krajowa Spółka Cukrowa to, jak już wcześniej minister powiedział, taka perełka w koronie, która również u nas plantatorów niesie dumę, że jesteśmy plantatorami właśnie w tej firmie, że możemy sprzedawać buraki, bo jest to firma, w której plantatorzy otrzymują najwyższą cenę. Rok 2021 to kolejny trudny okres w uprawie buraka cukrowego. Późne i wydłużone siewy, trudności w zwalczaniu szkodników i kontroli zachwaszczenia czy wreszcie – w zależności od rejonu – niedobór lub nadmiar opadów spowodowały, że mamy bardzo duże zróżnicowanie jeżeli chodzi o plony i jakość surowca w poszczególnych regionach plantacyjnych. Patrząc globalnie będzie to lepsza kampania od zeszłorocznej, jednakże wyniki odbiegać będą od tych rekordowych, które uzyskiwaliśmy jeszcze kilka lat temu.
Podobnie jak w poprzednich latach, tak przed kampanią cukrowniczą 2021/2022 we wszystkich siedmiu cukrowniach KSC sfinansowała szereg projektów modernizacyjnych i prorozwojowych o wartości ponad 200 mln zł. Lista, jak co roku jest długa.
 
– Inwestycje w rozwój Krajowej Spółki Cukrowej pozwalają na zwiększanie kontraktacji buraka cukrowego u polskich rolników, co poprawia dochodowość produkcji rolnej w Polsce. Jako spółka Skarbu Państwa zależy nam na rozwoju i stabilnych przychodach polskich gospodarstw rolnych. Wysoka jakość skupowanego surowca jest najlepszym dowodem na profesjonalizm polskich rolników – mówi Krzysztof Kowa.

Trwają wykopki korzeni i ich przerób na cukier. Krajowa Spółka Cukrowa liczy na rekordową kampanię
  • Trwają wykopki korzeni i ich przerób na cukier. Krajowa Spółka Cukrowa
    liczy na rekordową kampanię

Podniesiono cenę skupu surowca

30 euro za tonę w kampanii 2022 to cena zadeklarowana przez prezesa KSC. Na podnoszenie cen za skupione buraki pozwala stabilna kondycja firmy. Jest też korekta ceny skupu surowca w trwającej kampanii, którą z poziomu 26,29 euro za tonę podniesiono do 28 euro za tonę surowca przy polaryzacji 16%.
 
Wracając do projektów inwestycyjnych i modernizacyjnych KSC, te największe w 2021 r. to modernizacja stacji pras wysłodkowych w Cukrowni Dobrzelin, budowa zbiornika do magazynowania melasy o pojemności 8000 m3 w Cukrowni Kluczewo, modernizacja linii mycia buraków w Cukrowni Kruszwica, modernizacja stacji ekstrakcji oraz modernizacja stacji pras wysłodkowych w Cukrowni Malbork, budowa suchego rozładunku buraków oraz modernizacja linii oceny surowca – robotyzacja linii analitycznej oraz montaż linii analizy melasotworów w Cukrowni Nakło, a także zakup uprawnień do emisji dwutlenku węgla.
 

Oprac. Natalia Marciniak Musiał na podstawie artykułu Marka Kalinowskiego pt. "Krajowa Spółka Cukrowa liczy na rekordowe zbiory buraków i produkcję cukru" , który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 41/2021 na str. 20.

Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.



Marek Kalinowski
Wykorzystano materiał prasowy KSC
Zdjęcia: KSC
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 16:05