Nowe odmiany kukurydzy zachwyciły rolników. ”Widać różnicę gołym okiem”Józef Nuckowski/Canva
StoryEditorKukurydza

Nowe odmiany kukurydzy zachwyciły rolników. „Widać różnicę gołym okiem”

11.10.2025., 08:00h

21 września br. w miejscowości Okrzeja w pow. łukowskim, odbył się Piknik Kukurydziany zorganizowany w gospodarstwie rolno-usługowym, którego właścicielem jest Marcin Frączek. Imprezę przygotowała firma Agrohandel Łukasz Jarkowski wspólnie z firmą Trouw Nutrition.

Piknik Kukurydziany w gospodarstwie na Lubelszczyźnie

Marcin Frączek wspólnie z żoną Anetą oraz rodzicami prowadzi gospodarstwo o powierzchni około 200 ha. Hodowcy posiadają ponad 100 krów mlecznych i ponad 100 sztuk młodzieży. Podczas uroczystego otwarcia imprezy Łukasz Jarkowski podziękował gospodarzom za zaangażowanie w przygotowaniu poletek oraz pokazu.

Gleba w gospodarstwie Marcina Frączka jest głównie klasy IV b i V. Siew kukurydzy wykonany został 25 kwietnia na głębokość 4,5 cm, przy obsadzie 78 tys. ziaren na ha, pH gleby kształtowało się na poziomie 5,6–5,7, a jej temperatura podczas siewu sięgała 15°C. Pod korzeń zastosowano około 40 m3/ha gnojowicy i 150 kg/na ha soli potasowej. W podsiewaczu zaaplikowano 200 kg na ha mieszaniny kizerytu z polidapem.

image
Gospodarze Pikniku Kukurydzianego w Okrzei, Marcin Frączek wspólnie z żoną Anetą oraz ojcem Franciszkiem i dziećmi
FOTO: Józef Nuckowski

Kiszonka dla wymagających hodowców

Wszystkie prezentowane odmiany kukurydzy miały tak samo dobre warunki. Hodowcy wskazywali na wyjątkowe cechy swoich mieszańców. Prezentację rozpoczęto od mieszańców firmy Limagrain, o których opowiadali Dominik Bienasz i Andrzej Trojanowski.

– Mamy w Okrzei wysianych kilka odmian, przy czym warto zwrócić uwagę na te ze znaczkiem Animal Nutrition. Są one dedykowane dla hodowców, którzy starają się uzyskać najwyższe wydajności. Potrzebują oni najbardziej efektywnej kiszonki, czyli najbardziej strawnej, bo energia pochodzi nie tylko z ziarna, ale również z części wegetatywnej roślin. Nasza firma przez 30 lat pracuje nad genetyką i te mieszańce oznaczone znaczkiem mają najwyższą wartość włókna. Sporządzona z nich kiszonka najbardziej przekłada się na wzrost produkcji mleka – powiedział Dominik Bienasz.

image
Dominik Bienasz z firmy Limagrain
FOTO: Józef Nuckowski

Prelegent dodał, że warto także zwrócić uwagę na produkty wyłącznościowe firmy Agrohandel Łukasz Jarkowski. Wśród nich są odmiany Hermeen oraz LG. 31.300.

– Hermeen jest to starsza genetyka, która bardziej nadaje się na słabsze stanowiska. Tutaj w kiszonce dużym pewnikiem jest przewaga ziarna. Natomiast LG. 31.300 charakteryzuje się bardzo wysokim potencjałem plonowania. Kolejną ciekawą odmianą jest LG 31.271, czyli strawny „piegus”. Jest to nawiązanie genetyczne do odmiany sprzed 15 lat, czyli powrót do piegowatości. W portfolio Limagrain jest to odmiana o najwyższej strawności kiszonki – powiedział Dominik Bienasz.

Dominik Bienasz przedstawił także odmiany Clementeen (FAO 290) i Rosaleen (FAO 270), które wyróżnia wysoki plon świeżej masy. Są to mieszańce późne, typowo kiszonkowe, w których zawartość skrobi nie będzie najwyższa, ale rośliny są wysokie, mocno ulistnione i ich hodowca postawił w tym przypadku na wysoki plon zielonki.

image
Imprezie towarzyszyła prezentacja sprzętu rolniczego
FOTO: Józef Nuckowski

Mieszańce ziarnowe z Mas Seeds

Łukasz Chyrchel przedstawił mieszańce z firmy Mas Seeds. Pierwszymi z nich były odmiany MAS 23.M i MAS 306.P, które prelegent nazwał końmi pociągowymi odmian ziarnowych. MAS 23.M jest bardzo dobrą, stabilną odmianą ziarnową. Wyróżnia ją duża zawartość ligniny, dzięki czemu może postać na polu nawet do marca. Jest bardzo elastyczna, jeśli chodzi o termin zbioru. Podobnie jak MAS 306.P bardzo dobrze się odkoszulkowuje dzięki czemu bardzo szybko oddaje wodę, co zmniejsza koszty suszenia. Firma zaprezentowała też odmiany na kiszonkę MAS 26.R z FAO 250 i Stanley z FAO 260.

– Dobrze widoczne są różnice pomiędzy prezentowanymi przez nas odmianami ziarnowymi i kiszonkowymi. Odmiany ziarnowe są niskie. Natomiast wysokie odmiany z szerokimi liśćmi, z mocną, dobrze ukorzenioną łodygą mają gwarantować wysokie plony kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonkę – powiedział Łukasz Chyrchel.

image
Łukasz Chyrchel z firmy Mas Seeds
FOTO: Józef Nuckowski

Łukasz Chyrchel zaprezentował także dwie nowości. Jedną z nich jest odmiana, która będzie miała nazwę Star MAS. Posiada ona ziarno typu flint, a jej FAO to 250. Ziarno ma dużą gęstość i nadaje się do przerobu na grys. Drugą nowością firmy jest odmiana kiszonkowa MAS 335i o FAO 270 i ziarnie typu dent. Wyróżnia ją bardzo szerokie ulistnienie i duży udział kolby w masie rośliny.

Odmiany kukurydzy RAGT na słabsze stanowiska

Jacek Więk przedstawił poletka z odmianami z hodowli RAGT. To dobra oferta na słabsze stanowiska. Prelegent podkreślał, aby przy uprawie kukurydzy trzymać się zaleceń hodowców dotyczących gęstości siewu.

– W swojej ofercie mamy materiał siewny pszenicy ozimej, rzepaku, soi, lucerny, ale przede wszystkim oferujemy nasiona kukurydzy. Pierwszą z prezentowanych przez naszą firmę jest odmiana ziarnowa RGT Exxtrali o FAO 280. Charakteryzuje się niezbyt dużą wyrostowością. Jej ziarno jest w typie dent. Może być ona uprawiana także na stanowiskach słabszych. Drugą odmianą jest RGT Donerixx i podobnie jak w przypadku RGT Exxtrali, nie zalecałbym zwiększać normy wysiewu tylko proponuję utrzymać obsadę pomiędzy 78 tys. a maksymalnie 83 tys. roślin na ha – powiedział Jacek Więk.

image
Jacek Więk omówił odmiany hodowli RAGT
FOTO: Józef Nuckowski

RGT Donerixx jest odmianą uniwersalną i może być użytkowana zarówno na ziarno, jak i na kiszonkę. W ubiegłym roku rolnicy kosili ją na ziarno i przechowywali w rękawach foliowych. Podobnie jak poprzednia z prezentowanych odmian polecana jest także na słabsze stanowiska glebowe. Odporna jest zarówno na łamliwość łodyg, jak i na choroby fuzaryjne.

Mieszańce kukurydzy od Dekalb

Mieszańce kukurydzy z firmy Dekalb przedstawili Marlena Marczyńska i Wojciech Pieczewski.

– Na początku chciałbym opowiedzieć o dwóch odmianach kiszonkowych. Pierwszą z nich jest DKC3305 o FAO 250, która swój plon buduje masą, którą tworzy jej wysokość, szeroka blaszka liściowa i oczywiście kolba. Jest to odmiana, którą rekomendujemy na nieco słabsze stanowiska glebowe, na których sobie dobrze radzi. Tutaj mamy glebę IV klasy bonitacyjnej i widzimy, że sobie fantastycznie w tych warunkach poradziła. Posiada ona ziarno typu flint/dent i właśnie taki typ ziarna rekomendujemy do żywienia zwierząt. Inną cechą tego typu ziarna jest z reguły bardzo dobry wigor początkowy. Rzeczywiście odmiana ta startuje na poletkach jako pierwsza i ma tolerancję na wiosenne chłody, co było bardzo przydatne w tym roku – powiedział Wojciech Pieczewski.

image
Wojciech Pieczewski mówił o mieszańcach Silo Extra
FOTO: Józef Nuckowski

Kolejną zaprezentowaną odmianą z firmy Dekalb była DKC 3419, która rekomendowana jest na gleby średnie i lepsze. Odmiana ta należy do elitarnego Programu Silo Extra, dedykowana do produkcji wysokojakościowej kiszonki. Odmiany z Programu Silo Extra posiadają ważne cechy ogólnoużytkowe, jak tolerancję na wiosenne chłody oraz tolerancję na wyleganie. Trafiają do programu najlepsze mieszańce cechujące się wysokim plonem suchej masy z ha, dużym udziałem skrobi i podwyższoną strawnością włókna.

– Tej ostatniej cechy nie widzimy na polu, a jest ona jeszcze niedoceniana. Warto wybierać odmiany o podwyższonej strawności włókna, jaką jest DKC 3419 – powiedział Wojciech Pieczewski.

Odmiany ziarnowe Dekalb scharakteryzowała Marlena Marczyńska, przy czym DKC3201 o FAO 240 jest uniwersalna. Doskonała na ziarno, ale i na kiszonkę. Charakteryzuje się dużym potencjałem, jeśli chodzi o plon ziarna, a przy zbiorze na kiszonkę cechuje ją między innymi wysoka strawność. Natomiast DKC3937 o FAO 260–270 jest typową ziarnówką z ziarnem dent, ale – co warte podkreślenia – ma mimo to bardzo mocny wigor wiosenny. Wyróżnia odmianę duży potencjał plonowania oraz to, że dosyć szybko oddaje wodę przy zbiorze. Tak naprawdę wszystkie odmiany z genetyki Dekalb cechują luźnie koszulki, co przyspiesza proces oddawania wody z ziarna. Takimi sztandarowymi odmianami ziarnowymi firmy są DKC3595 i DKC3888.

– DKC3595 to odmiana o FAO 240–250. Główną jej cechą jest niska wilgotność ziarna. Polecana jest na wszystkie warunki glebowe, czyli również na te słabsze stanowiska. DKC3888 o FAO 270 jest jej późniejszym odpowiednikiem. Odmiana ta ma wysoki potencjał plonowania i także jest rekomendowana na wszystkie stanowiska glebowe – dodała Marlena Marczyńska.

image
Marlena Marczyńska prezentowała ziarnówki Dekalb
FOTO: Józef Nuckowski

Odmiana kukurydzy od firmy Agrohandel na wyłączność

– Zapraszam do zapoznania się z odmianą P8677. Jest to odmiana sprzedawana na wyłączność przez firmę Agrohandel Łukasz Jarkowski od 2024 roku. Jej FAO to 250, a kierunek użytkowania to głównie ziarno, ale nadaje się również na wysokoenergetyczną kiszonkę. Cechuje ją także bardzo dobra odporność na wyleganie łodygowe. Jest sztywna i posiada mocny efekt stay green. Rośliny są olbrzymie, wyrównane, a kolby dobrze zaziarnione – powiedział Ireneusz Maletka z Agrohandel Łukasz Jarkowski przedstawiając odmianę z hodowli Brevant.

image
Ireneusz Maletka z Agrohandel Łukasz Jarkowski
FOTO: Józef Nuckowski

W ofercie firma posiada szereg wybitnych odmian różnych hodowli. To również SM Rokita z FAO 250 z HR Smolice – nowość w ofercie na 2026 r.

– SM Rokita przeznaczona jest głównie na kiszonkę z możliwością wykorzystania w produkcji biogazu. Dedykowana jest na stanowiska słabe, takie jak mamy tutaj w gospodarstwie w Okrzei, czyli IVb i V. Jest to silnie ulistniona, wysoka roślina, a kolba jest dobrze zaziarniona – powiedział Ireneusz Maletka.

Kolejne odmiany z HR Smolice przedstawili Dominika Wójcik i Jarosław Koper z firmy Agrohandel Łukasz Jarkowski. Wśród nich jest SM Giewont o FAO 260 zarejestrowana w 2022 r. Jest to mieszaniec wysoki i silnie ulistniony. Jest bardzo tolerancyjny na suszę i odporny na głownię guzowatą. Kolejną odmianą z HR Smolice jest SM Perseus, o ziarnie typu semiflint/semident. To średnio wczesny mieszaniec na kiszonkę, ale nadaje się również w uprawie na ziarno. Ten mieszaniec również wykazuje wysoką tolerancję na suszę i jest polecany na słabsze stanowiska. Na ziarno i na kiszonkę doskonale nadaje się także wysoka odmiana SM Bzura. Z ziarnem typu flint/dent jest dedykowana do uprawy na stanowiska średnie i słabsze.

image
Dominika Wójcik z firmy Agrohandel Łukasz Jarkowski.
FOTO: Józef Nuckowski
image
Jarosław Koper z firmy Agrohandel Łukasz Jarkowski
FOTO: Józef Nuckowski

Rolnicy uczestniczący w prezentacji w kuluarach zwracali uwagę na bardzo dobrą jakość odmian z HR Smolice. Podkreślali, że bardzo dobrze poradziły sobie z trudnymi warunkami pogodowymi, jakie wystąpiły w tym sezonie.

image
Rolnicy uczestniczący w Pikniku Kukurydzianym w Okrzei w kuluarach zwracali uwagę na bardzo dobrą jakość odmian z HR Smolice. Podkreślali, że bardzo dobrze poradziły sobie z trudnymi warunkami pogodowymi jakie wystąpiły w tym sezonie
FOTO: Józef Nuckowski

Józef Nuckowski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 07:55