
Kto musi zgłaszać produkcję rolną do Sanepidu?
Obowiązek zgłoszenia gospodarstwa rolnego do Sanepidu spoczywa na rolnikach działających na rynku spożywczym, prowadzących produkcję pierwotną (podstawową) oraz działalność w zakresie dostaw bezpośrednich. "Produkcja podstawowa" oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory, dojenie i hodowlę zwierząt gospodarskich przed ubojem. Oznacza także łowiectwo i rybołówstwo oraz zbieranie runa leśnego. Innymi słowy, do zgłoszenia produkcji w Sanepidzie zobowiązani są rolnicy prowadzący działalność w zakresie:
- dostaw bezpośrednich (produkcja małych ilości surowców do konsumenta lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta, np. sprzedaż przez rolnika małej ilości płodów rolnych na targu),
- gospodarstw agroturystycznych,
- produkcji pierwotnej (np. produkcja, uprawa),
- rolniczego handlu detalicznego.
Przeczytaj także: Rolnik spod Opinogóry przeprowadził eksperyment w rzepaku. Wyniki porażające
Co podlega kontroli z Sanepidu?
Izby rolnicze przypominają, że kontroli z Sanepidu podlega:
- produkcja, uprawa lub hodowla produktów roślinnych, takich jak: ziarna, owoce, warzywa i zioła (od etapu zbioru),
- ich transport w obrębie gospodarstwa,
- przechowywanie i obróbka produktów (bez istotnej zmiany ich charakteru) na terenie gospodarstwa,
- dalszy ich transport do zakładu.
Czy producenci zbóż muszą się zgłaszać do Sanepidu?
Obowiązkowi rejestracji produkcji w Sanepidzie podlegają również producenci zbóż i rzepaku, jeśli produkty z ich gospodarstwa przeznaczone są na cele konsumpcyjne. W związku z tym oni także powinni dopełnić formalności - jeśli tego nie zrobią, grozi im kara.
Przeczytaj także: Rzepak i pszenica w 3 technologiach uprawy. Jakie wnioski z doświadczenia?
Jak zarejestrować produkcję niezwierzęcą w Sanepidzie?
Rolnik, który musi zarejestrować produkcję niezwierzęcą w Sanepidzie, może to zrobić za pośrednictwem strony internetowej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Należy wypełnić dostępny tam formularz z wyprzedzeniem co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności. Jeżeli rolnik nie dopełni tych formalności i będzie prowadził działalność w zakresie produkcji pierwotnej bez złożenia wniosku o wpis do rejestru, podlega karze pieniężnej. Jej widełki przewidziano na 1000-5000 zł.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements