
Mniejsze zużycie wody i energii w zakładach Werra
Dzięki wdrożeniu nowoczesnych technologii i przekształceniu procesów produkcyjnych, kompleks zakładów Werra będzie mógł funkcjonować aż do 2060 roku. Wdrażane innowacje technologii znacznie zmniejszą zużycie wody i energii. Kluczowym elementem projektu jest wdrożenie innowacyjnej technologii (ESTA) suchego przetwarzania minerałów, która eliminuje potrzebę stosowania wody w procesie separacji surowców. Dzięki temu:
- zużycie wody procesowej w zakładzie Werra zostanie zmniejszone o około 50%,
- emisja CO₂ w zakładach Wintershall i Unterbreizbach spadnie o około 50%,
- składowanie pozostałości poprodukcyjnych na hałdach w Wintershall ograniczone zostanie o ponad 90%,
- od 2028 roku K+S zaprzestanie również odprowadzania wody poprodukcyjnej do rzeki Werra.
Zobacz też: Mocznik: jak działa inhibitor ureazy? Co daje?
Zmiana składu nawozu Korn-KALI
Pierwszym efektem tych inwestycji jest kosmetyczna zmiana składu dobrze znanego nawozu Korn-KALI (potasowo-magnezowy z dodatkiem siarki). Będzie on dostosowany do nowych technologii produkcji, przy zachowaniu wysokiej jakości.
Od maja 2025 r. produkowany będzie tylko Korn-KALI o nowym składzie 38% K2O, 6% MgO i 12 % SO3, a zatem będzie zawierał o 2% mniej potasu. Nie umniejsza to jego wartości w dobrze znanej wersji dostępnej do końca kwietnia br.
Nowy nawóz będzie miał zdecydowanie zredukowany ślad węglowy, co wkrótce nabierze znaczenia w decyzjach rolników. Ślad węglowy będzie istotny przy sprzedaży płodów rolnych. W planach K+S i realizowanego projektu Werra przewidziany jest rozwój produkcji nawozów specjalistycznych.
Marek Kalinowski