StoryEditorburaki cukrowe

Ponad 100 t/ha plonują tu buraki. Jaki jest przepis na sukces?

12.11.2019., 15:11h
Przykład gospodarstwa w Młodowicach dowodzi, że nawet na słabszych ziemiach można osiągać bardzo dobre plony tak wymagającej rośliny, jak burak cukrowy. Na sukces składa się doświadczenie, sprawdzona agrotechnika, doskonały park maszynowy, ale i otwartość na innowacje. Paletę składników niezbędnych do sukcesu uzupełnia sprzyjający przebieg pogody.
– Prowadzimy gospodarstwo rodzinne. Mnie i mojej żonie pomaga czterech synów – mówi Stefan Moskowicz. – Uprawiamy 52 ha własnych gruntów, do tego dochodzą dzierżawy. I z tym jest największy problem. Mam na myśli głód ziemi. O dzierżawy trzeba rywalizować z działającymi w okolicy potężnymi, mającymi setki hektarów, gospodarstwami, co nie jest proste.

Ogromne znaczenie ma pogoda

W Młodowicach pod pługiem znajdują się głównie grunty klasy IIIa, IIIb i IV. Do tego niewiele dwójki i piątki. Teren jest pofałdowany, to już prawie Bieszczady. – Gleby średnie, glinki. Dlatego sprzyjają nam wiosenne opady i następujące po nich długie okresy bez deszczu. W mokrym roku jest gorzej, topi się sprzęt. Cztery lata temu kosiliśmy kukurydzę w styczniu, po śniegu, bo wcześniej nie dało się wjechać w pole – opowiada Stefan Moskowicz.

Rolnik relacjonuje, że ten rok był pod względem pogody prawie idealny. Wiosną roślinom nie brakowało wilgoci, potem było sucho. M.in. w przebiegu pogody nasz gospodarz upatruje przyczyn tegorocznych doskonałych plonów. Wyjątek to rzepak.

– Padało w czasie kwitnienia rzepaku i choć prezentował się ładnie, to...
Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 12:05