StoryEditorpozostałe rośliny

Uprawa lucerny to moc potencjalnych korzyści

03.09.2020., 11:09h
Z hektara plantacji lucerny można zebrać w jednym roku plon 8–10 ton suchej masy. Oznacza to pozyskanie 1,6–2,0 tony czystego białka. Jest to ilość porównywalna nawet z pięcioma tonami poekstrakcyjnej śruty rzepakowej. Potencjalne możliwości plonowania odmian uprawnych są jeszcze większe, skoro w doświadczeniach polowych przy prawidłowej agrotechnice roczny plon suchej masy i białka może być 2-krotnie większy.

Lucerna jest bogata w białko

Lucerna jako pasza ma wysoką koncentrację białka i względnie niską zawartość kompleksu celulozowo-ligninowego. Na proporcje frakcji włókna ADF/ADL i białka wpływ ma liczba i terminy zbiorów. Podczas rozwoju roślin lucerny zmienia się stosunek liści do łodyg oraz strawność, co determinuje jej wartość pokarmową. O jakości paszy z roślin lucerny w pierwszym rzędzie decyduje udział łodyg w plonie, a dopiero w drugiej kolejności udział liści, mimo że to liście są głównym nośnikiem białka. Jakość zielonki z lucerny zależy od podstawowych dwóch parametrów – od fazy rozwojowej i wysokości roślin. Duży udział węglowodanów strukturalnych (NDF, ADF i ADL) w wydłużonych łodygach mocno obniża strawność s.m. lucerny. Natomiast młode pędy wyrastające z pączków korony i pędów bocznych cechuje znacznie mniejsza zawartość węglowodanów strukturalnych, stąd ich wysoka strawność. Liście lucerny cechują się także stosunkowo niskim poziomem włókna ADF, które decyduje o wysokiej strawności roślin oraz NDF decydującym o pobraniu paszy przez zwierzęta. Kompromis wysokiej strawności masy roślinnej, plonu liści i plonu łod...
Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 13:27