Kiedy wysadzić warzywa na rozsady?
Ochłodzenie, które nękało nas do tej pory, chyba odpuściło i już można wysadzić do gruntu rośliny ciepłolubne bez narażania ich na stres spowodowany spadkami temperatur. Rozsady uprawiane w domowych warunkach aż się proszą, by je wysadzić.
Czym nawozić paprykę?
Papryka jest rośliną ciepłolubną, uprawianą u nas jako jednoroczna, ale można uprawiać ją nadal w domu na okiennym parapecie, bo rosnąć może długo. W gruncie uprawiamy ją na stanowisku słonecznym i osłoniętym od wiatru, na glebie żyznej, piaszczysto-gliniastej, próchniczej o pH 6,0–7,0. Papryka urośnie na każdej glebie, ale plon będzie mizerny. Jeśli chcemy polepszyć zasobność gleby, należy do dołka pod roślinę wsypać dobrej ziemi, np. uniwersalnej czy podłoża do warzyw, kompostu lub przefermentowanego obornika, przesypać kilkoma centymetrami ziemi i umieścić sadzonkę na taką głębokość, na jaką rosła wcześniej. Niektórzy uważają, że głębsze sadzenie jest lepsze. Paprykę uprawia się w pierwszym roku po oborniku. Podczas wegetacji na dobrze przygotowanym stanowisku dodatkowe nawożenie nie jest konieczne, ale można ją nawozić nawozem z pokrzyw, nawozem do warzyw lub specjalnym nawozem do papryk (dawkowanie podane jest na opakowaniu).
Zobacz też: Jak wyglądają rośliny, z których są przyprawy?
Kiedy wysadzić paprykę do gruntu?
Paprykę do gruntu poleca się wysadzać pod koniec maja do połowy czerwca. Można przeciągnąć sadzenie do końca czerwca, ale wówczas zbiory będą mniejsze. Rośliny umieszczamy w rzędzie co 30–50 cm, a między rzędami pozostawiamy odstęp 50–60 cm. Nie wszyscy, ale niektórzy prowadzą rośliny przy palikach, co gwarantuje, że się nie będą przewracały ani łamały pod ciężarem owoców czy podczas silnych wiatrów. Jeśli zatem będziemy palikować, to paliki umieszczamy przed sadzeniem, w czasie sadzenia lub w niedługim odstępie czasu od sadzenia, zawsze pamiętając, by palik znajdował się po północnej stronie. Dobre efekty daje ściółkowanie roślin agrowłókniną bądź sadzenie na czarnej folii, która dobrze nagrzewa podłoże, chroni przed wysychaniem oraz ogranicza występowanie chwastów.
Dlaczego warto uzuwać kwiat papryki zawiązujący się przy pierwszy rozwidleniu?
Dobrym zwyczajem jest usuwanie kwiatu, który zawiązuje się przy pierwszym rozwidleniu. Dzięki temu roślina lepiej się rozkrzewi i obficiej będzie plonowała. Innym zabiegiem, który można wykonać, ale nie jest konieczny, jest cięcie i prowadzenie krzaków. Niektórzy obrywają liście i nadmiar pędów podczas uprawy pod osłonami, ale warto to robić również w gruncie. Zostawiając papryce dużo pędów i dużo owoców, wpływamy na wzrost owoców. Stają się one drobniejsze i nie ma gwarancji, że wszystkie dojrzeją. Dobrze jest oberwać pędy boczne wyrastające między pędem głównym a listkiem. Później i tak papryka podzieli się na dwa lub trzy pędy, które się już pozostawia. Poleca się usuwać pędy boczne pędu głównego, a po rozwidleniu również pędy boczne. Gdy roślina zacznie owocować, to, podobnie jak u pomidorów, można usuwać liście poniżej pierwszego rozgałęzienia. Aby jak najwięcej papryk dojrzało na krzaku, warto ogławiać rośliny. Siła skupi się na owocach, dzięki czemu szybciej dojrzeją i będą większe. Ogławiania dokonujemy od połowy sierpnia do początku września, na około 30 dni przed przewidywanym zbiorem. Ogławianie polega na usunięciu wierzchołków pędów, kwiatów i małych owocków, które dopiero się zawiązały.
Nie poleca się uprawy papryki po bakłażanie, pomidorach, ziemniakach i po sobie.
Małgorzata Wyrzykowska
