StoryEditorKukurydza

Większość plantacji gotowych do zbioru kukurydzy

23.08.2018., 15:08h
W czwartek, 16 sierpnia 2018 roku, eksperci firmy Limagrain przeprowadzili pomiary zawartość suchej masy kukurydzy na kiszonkę na polach w 17 miejscach w Polsce. Monitoring jest prowadzony dla odmian wczesnych (do FAO 230), średniowczesnych (do FAO 250) oraz średniopóźnych (do FAO 270).

Przyspieszone zbiory kukurydzy o nawet 3 tygodnie

Zbiory kukurydzy kiszonkowej w tym roku rozpoczęły się 3 tygodnie wcześniej niż zazwyczaj, a w niektórych regionach, jak południowa Wielkopolska już się zakończyły – mówi Marek Skwira, Corn Product & Project Manager z Limagrain Polska.

W niektórych regionach Wielkopolski czy woj. zachodniopomorskiego procent suchej masy znacznie przekracza optymalne wartości. Są za to miejsca, jak Mazowsze czy Świętokrzyskie, gdzie na początek zbioru warto jeszcze poczekać.

Potwierdza to również monitoring suchej masy, z którego wynika, że większość monitorowanych lokalizacji jest gotowa do zbioru. Dość ekstremalnie wygląda pogranicze województwa wielkopolskiego i zachodniopomorskiego, gdzie zawartość suchej masy w odmianach z grupy wczesnej wynosi niemal 50%! Grupa średniopóźna nie wygląda dużo lepiej, ponieważ zawartość suchej masy wynosi 42%. W następnym tygodniu monitoring będzie kontynuowany w lokalizacjach, w których plantacje kukurydzy są nadal na polach – dodaje Marek Skwira.


Monitoring zawartość suchej masy kukurydzy z 16.08.2018
województwo powiat, miejscowość FAO 230 FAO 250 FAO 270
Kujawsko-Pomorskie nakielski, Chrząstowo 35,6 30,0 31,1
Łódzkie wieluński, Masłowice 29,8 31,9 27,4
Mazowieckie radomski, Skaryszew 21,5 19,4 19,3
sochaczewski, Kawęczyn 40,7 35,5 33,9
Opolskie nyski, Rysiowice 30,6 33,8 36,4
Podlaskie wysokomazowiecki, Krzyżewo 34,2 35,9 29,4
Pomorskie tczewski, Radostowo 31,8 32,7 30,3
Świętokrzyskie opatowski, Cieszyce Górna 27,6 31,0 29,7
jędrzejowski, Słupia 32,7 31,4 28,5
Warmińsko-mazurskie elbląski, Pasłęk 30,5 30,6 30,8
kętrzyński Kaskajamy 35,6 32,9 34,0
Wielkopolskie czarnkowsko-trzcianecki, Jędrzejewo 49,4 40,0 42,0
gnieźnieński, Żydowo 37,6 27,4 32,6
pleszewski, Kościelna Wieś 36,3 38,2 30,2
śremski, Śrem 35,4 35,5 43,1
wrzesiński, Września 33,9 31,3 35,0
Zachodniopomorskie kamieński, Rarwino 38,1 38,2 38,0
30,0 – 35,0 – optymalna zawartość suchej masy kukurydzy na kiszonkę
>30,0 – zbyt wysoka zawartość suchej masy kukurydzy na kiszonkę
<30,0 – zbyt niska zawartość suchej masy kukurydzy na kiszonkę

Paweł Mikos
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 12:35