Patogeny powodujące choroby bakteryjne w soi
W województwach:
- wielkopolskim,
- zachodniopomorskim,
- warmińsko mazurskim,
- kujawsko pomorskim i dolnośląskim,
w sezonie 2025 na plantacjach soi potwierdzono obecność bakterii z rodzaju Pantoea, ze szczególnym uwzględnieniem Pantoea agglomerans oraz Pantoea ananatis.
- Pantoea agglomerans to bakteria, która została niedawno zidentyfikowana jako coraz bardziej istotny patogen soi w Polsce. Jej obecność objawia się w postaci nieregularnych, ciemnych plam zarówno na liściach i łodygach, często z żółtopigmentowymi otoczkami. Choroba negatywnie wpływa na wielkość uzyskiwanych plonów.
- Pantoea ananatis z kolei występuje na liściach i pędach soi w Polsce. Jej objawy to brunatne plamy, które otoczone są żółtą obwódką, nekrozy oraz obumieranie tkanek. Rozwojowi choroby sprzyjają takie warunki, jak wysoka wilgotność, temperatura, a także uszkodzenia powstałe na roślinach.
- Pseudomonas viridiflava – bakteria ta powoduje plamistość i nekrozy liści, poraża nadziemne częsci roślin soi.
Jak ustrzec się przed negatywnymi skutkami chorób w uprawie soi?
Aby ustrzec się przed negatywnymi skutkami chorób w uprawie soi, zaleca się oczywiście regularne monitorowanie plantacji. Warto zminimalizować ryzyko powstawania uszkodzeń mechanicznych, a także pobierać próbki do diagnostyki laboratoryjnej. Konieczna ważna praktyka to stosowanie dobrego płodozmianu i stosowanie zdrowego materiału siewnego.
- Warto zaznaczyć, że bieżący rok sprzyjał także występowaniu patogenicznych grzybów zarówno na roślinach, jak i na nasionach soi, co doprowadziło do istotnych strat. W uprawach obserwowano m.in. fuzariozy, mączniaka rzekomego (Peronospora manshurica), septoriozę (sprawca Septoria glycines), chwościka soi (sprawca Cercospora sojina) oraz purpurową cerkosporiozę (sprawca Cercospora kikuchii). Na nasionach najczęściej izolowano grzyby z rodzaju Phomopsis. - zaznacza Platforma Sygnalizacji Agrofagów.
Patrycja Bernat
Fot: Platforma Sygnalizacji Agrofagów
