SojaMonika Kopaczel-Radziulewicz
StoryEditorPatogeny bakteryjne w soi

Groźne bakterie atakują soję. Alarm w pięciu województwach

20.11.2025., 08:30h

W licznych regionach kraju odnotowano znaczący wzrost występowania bakteryjnych chorób soi, takich jak Pantoea agglomerans, Pantoea ananatis czy Pseudomonas viridiflava. Patogeny te szybko powodują uszkodzenia roślin i mogą poważnie zagrozić przyszłemu sezonowi, zwłaszcza że równocześnie utrzymuje się silna presja chorób grzybowych.

Patogeny powodujące choroby bakteryjne w soi

W województwach:

  • wielkopolskim,
  • zachodniopomorskim,
  • warmińsko mazurskim,
  • kujawsko pomorskim i dolnośląskim,

w sezonie 2025 na plantacjach soi potwierdzono obecność bakterii z rodzaju Pantoea, ze szczególnym uwzględnieniem Pantoea agglomerans oraz Pantoea ananatis.

  • Pantoea agglomerans to bakteria, która została niedawno zidentyfikowana jako coraz bardziej istotny patogen soi w Polsce. Jej obecność objawia się w postaci nieregularnych, ciemnych plam zarówno na liściach i łodygach, często z żółtopigmentowymi otoczkami. Choroba negatywnie wpływa na wielkość uzyskiwanych plonów. 
  • Pantoea ananatis z kolei występuje na liściach i pędach soi w Polsce. Jej objawy to brunatne plamy, które otoczone są żółtą obwódką, nekrozy oraz obumieranie tkanek. Rozwojowi choroby sprzyjają takie warunki, jak wysoka wilgotność, temperatura, a także uszkodzenia powstałe na roślinach. 
  • Pseudomonas viridiflava – bakteria ta powoduje plamistość i nekrozy liści, poraża nadziemne częsci roślin soi.

image
choroby bakteryjne soja
FOTO: Platforma Sygnalizacji Agrofagów

Jak ustrzec się przed negatywnymi skutkami chorób w uprawie soi?

Aby ustrzec się przed negatywnymi skutkami chorób w uprawie soi, zaleca się oczywiście regularne monitorowanie plantacji. Warto zminimalizować ryzyko powstawania uszkodzeń mechanicznych, a także pobierać próbki do diagnostyki laboratoryjnej. Konieczna ważna praktyka to stosowanie dobrego płodozmianu i stosowanie zdrowego materiału siewnego.

image
Uprawa

Nowe odmiany kukurydzy i soi od Saatbau. Zobacz propozycje na 2026 rok

- Warto zaznaczyć, że bieżący rok sprzyjał także występowaniu patogenicznych grzybów zarówno na roślinach, jak i na nasionach soi, co doprowadziło do istotnych strat. W uprawach obserwowano m.in. fuzariozy, mączniaka rzekomego (Peronospora manshurica), septoriozę (sprawca Septoria glycines), chwościka soi (sprawca Cercospora sojina) oraz purpurową cerkosporiozę (sprawca Cercospora kikuchii). Na nasionach najczęściej izolowano grzyby z rodzaju Phomopsis. - zaznacza Platforma Sygnalizacji Agrofagów. 

 

Patrycja Bernat

Fot: Platforma Sygnalizacji Agrofagów

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 13:06