Pszenica jara - Lista Odmian Zalecanych na sezon 2024Marek Kalinowski/Canva
StoryEditorUprawa

Pszenica jara - Lista Odmian Zalecanych na sezon 2024

21.02.2024., 08:38h
W Krajowym rejestrze znajduje się obecnie 48 odmian pszenicy zwyczajnej jarej, są też dwie odmiany jare pszenicy orkisz (Kuiavia i Wirtas). Jak informowaliśmy niedawno, jest już decyzja o zamiarze wpisania do KR kolejnych 8 odmian pszenicy jarej zwyczajnej (Copacabana, Ksymena, KWS Facette, Leokadia, Magadan, Patricia, Uwertura i WPB Lynx).

Którą odmianę pszenicy zalecają wysiewać eksperci?

Liderką Listy Odmian Zalecanych pszenicy jarej przez wiele sezonów była Harenda. To doskonała odmiana, ale ma już swoje lata. Wpisana do Krajowego rejestru w 2014 r. siłą rzeczy ustępuje na LOZ miejsca najnowszym odmianom wnoszącym wyraźny postęp hodowlany. Dlatego w tym roku Harenda spadła z pozycji lidera.

Liderką rekomendowaną w br. do uprawy w 14 województwach jest oścista odmiana WPB Pebbles. 11 województw rekomenduje do uprawy odmianę Merkawa i KWS Dorium. Itakę rekomenduje 8 województw, a Harendę i Aplauz 7 województw. W sumie na LOZ pszenicy jarej na 2024 r. jest 25 odmian. Listy Odmian Zalecanych są dużą pomocą przy wyborze stabilnie plonujących odmian w danym rejonie. Przed ostatecznym wyborem warto prześledzić dostępne dane z doświadczeń COBORU uwzględniające obok poziomu plonowania dane o wczesności odmian, podatności na choroby i wyleganie, tolerancji na zakwaszenie gleby czy reakcji na wysoki poziom agrotechniki. Poniżej zamieszczamy krótką charakterystykę pięciu odmian w kolejności od najczęściej rekomendowanych (wg Listy opisowej COBORU), a na mapie pełną listę rekomendacji.

  • WPB Pebbles – jakościowa odmiana chlebowa (grupa A) wpisana do Krajowego rejestru w 2021 r. Plon ziarna duży do bardzo dużego. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki powyżej średniej. Odporność na mączniaka prawdziwego, rdzę żółtą i septoriozę plew – dość duża, na choroby podstawy źdźbła, septoriozy liści i brunatną plamistość liści – średnia, na rdzę brunatną i fuzariozę kłosów – dość mała. Rośliny dość wysokie, o małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość wczesny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren i wyrównanie ziarna średnie, gęstość ziarna w stanie zsypnym dość duża. Odporność na porastanie w kłosie przeciętna, liczba opadania duża. Zawartość białka dość duża, ilość glutenu średnia. Wskaźnik sedymentacyjny SDS bardzo duży. Wydajność ogólna mąki dość mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.
  • Merkawa – jakościowa odmiana chlebowa (grupa A) wpisana do Krajowego rejestru w 2019 r. Odporność na mączniaka prawdziwego – dość duża, na rdzę brunatną, rdzę żółtą, brunatną plamistość liści, septoriozy liści i septoriozę plew – średnia, na choroby podstawy źdźbła i fuzariozę kłosów – dość mała. Rośliny dość niskie, o dość małej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia dość wczesny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dobre, gęstość w stanie zsypnym dość mała. Odporność na porastanie w kłosie dość mała, liczba opadania duża do bardzo dużej. Zawartość białka duża, ilość glutenu duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.
image

Formy ościste pszenic są cenione w gospodarstwach mających problemy ze zwierzyną łowną. Na LOZ znajduje się tylko jedna odmiana oścista – WPB Pebbles. W Krajowym rejestrze jest jeszcze jara pszenica oścista Zadra i Ostka Smolicka

FOTO: Marek Kalinowski
  • KWS Dorium – jakościowa odmiana chlebowa (grupa A) wpisana do Krajowego rejestru w 2021 r. Plon ziarna bardzo duży. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki średni. Odporność na mączniaka prawdziwego – duża, na rdzę brunatną i brunatną plamistość liści – dość duża, na rdzę żółtą, septoriozy liści i septoriozę plew – średnia, na choroby podstawy źdźbła i fuzariozę kłosów – dość mała. Rośliny dość wysokie, o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia i dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren duża do bardzo dużej, wyrównanie ziarna dość dobre, gęstość ziarna w stanie zsypnym średnia. Odporność na porastanie w kłosie dość duża, liczba opadania duża. Zawartość białka duża, ilość glutenu duża do bardzo dużej. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży. Wydajność ogólna mąki dość mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość mała.
  • Itaka – jakościowa odmiana chlebowa (grupa A) wpisana do Krajowego rejestru w 2021 r. Plon ziarna duży. Przyrost plonu przy uprawie na wysokim poziomie agrotechniki poniżej średniej. Odporność na mączniaka prawdziwego i rdzę żółtą – dość duża, na choroby podstawy źdźbła, rdzę brunatną, brunatną plamistość liści, septoriozy liści, septoriozę plew i fuzariozę kłosów – średnia. Rośliny wysokie, o przeciętnej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia wczesny, dojrzewania średni. Masa 1000 ziaren dość mała, wyrównanie ziarna średnie, gęstość ziarna w stanie zsypnym dość duża. Odporność na porastanie w kłosie przeciętna, liczba opadania duża. Zawartość białka duża, ilość glutenu średnia. Wskaźnik sedymentacyjny SDS bardzo duży. Wydajność ogólna mąki dość mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.
  • Harenda – odmiana chlebowa (grupa B) wpisana do Krajowego rejestru w 2014 r. Odporność na rdzę brunatną – duża, na choroby podstawy źdźbła, brunatną plamistość liści, septoriozę liści, septoriozę plew oraz fuzariozę kłosów – dość duża, na mączniaka prawdziwego – średnia. Rośliny średniej wysokości o dość dużej odporności na wyleganie. Termin kłoszenia średni, dojrzewania dość późny. Masa 1000 ziaren średnia, wyrównanie dość duże, gęstość w stanie zsypnym dość mała, liczba opadania duża. Zawartość białka i ilość glutenu dość duża. Wskaźnik sedymentacji SDS bardzo duży. Wydajność ogólna mąki średnia. Tolerancja na zakwaszenie gleby dość duża.

image

Pszenica jara - Lista Odmian Zalecanych na sezon 2024

FOTO: Marek Kalinowski/Canva

Zobacz również: Bobik: Lista Odmian Zalecanych na sezon 2024

Marek Kalinowski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 19:00