Rolnicy apelują do ministra o ratowanie pogłowia świń w Polsce
Krajowa Rada Izb Rolniczych na wniosek Wielkopolskiej Izby Rolniczej wystąpiła do ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stefana Krajewskiego z prośbą o podjęcie działań mających na celu powstrzymanie dalszego spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce i jego odbudowę.
Spadek pogłowia świń ograniczył nawożenie organiczne
Zdaniem rolników z Wielkopolski, postępujący spadek pogłowia trzody chlewnej w Polsce doprowadził do ograniczenia możliwości nawożenia organicznego, a w efekcie do niedoboru wód w glebie.
– Stosowanie nawożenia organicznego, w tym obornikiem czy gnojowicą pozwala na znaczącą poprawę stosunków wodnych w glebie i jej zdolności do retencji wody opadowej. Drastyczny spadek produkcji trzody chlewnej w Wielkopolsce i Polsce spowodował brak nawożenia organicznego gleby, co niewątpliwie jest jedną z przyczyn bardziej dotkliwego odczuwania niedoborów wody w glebie przez rośliny – czytamy we wniosku WIR.
Apele WIR o ratunek dla polskiego pogłowia świń
W swoim wystąpieniu WIR podkreśliła, że wielokrotnie sygnalizowała, jakie działania można byłoby podjąć, dzięki którym sytuacja producentów trzody chlewnej w Polsce uległaby poprawie, czyli:
- rekompensaty dla rolników ze stref czerwonych ASF,
- dopłaty do produkcji prosiąt,
- ułatwienia w procesie uzyskiwania pozwoleń na budowę nowoczesnych obiektów inwentarskich.
– Uważamy, że przeznaczając środki na te cele, zapobiegniemy utracie hodowli, a tym samym zwiększymy retencję wodną. Pozwoli to z kolei na zaoszczędzenie środków finansowych wypłacanych corocznie rolnikom z tytułu suszy – czytamy w piśmie WIR.
Zobacz też: Zniknęła 1/3 loch i 8 mln sztuk bydła. Szokujące dane o hodowli w UE
Jakie korzyści z ratowania produkcji trzody chlewnej?
W swoim apelu WIR wskazała również na korzyści, które mogą płynąć dla polskiej gospodarki i środowiska z podjęcia działań mających na celu ratowanie krajowego pogłowia trzody chlewnej.
– Ratowanie produkcji trzody chlewnej to nie tylko korzyści w sferze wody. To również zagospodarowanie zboża, którego nadwyżki musimy eksportować po niskich, światowych cenach, niegwarantujących opłacalności produkcji dla małych i średnich gospodarstw rolnych. Substraty z produkcji trzodowej mogą być również wykorzystywane w biogazowniach do produkcji zielonej energii zwiększającej uniezależnienie się Polski od paliw kopalnych i przyczyniającej się do ochrony klimatu – wyjaśnia WIR.
Niedobór wody w glebie przez niskie pogłowie świń w Polsce
Krajowa Rada Izb Rolniczych, przekazała pismo WIR do resortu rolnictwa, podkreślając, że w obecnych warunkach klimatycznych nawożenie organiczne, w tym obornikiem i gnojowicą, jest kluczowe dla:
- poprawy stosunków wodnych w glebie,
- zwiększenia jej retencji,
- przeciwdziałania skutkom suszy.
– Wskazujemy, że drastyczny spadek produkcji trzody chlewnej prowadzi do ograniczenia nawożenia organicznego, co jest jedną z przyczyn pogłębienia się problemu niedoborów wody w glebie i wnioskujemy o podjęcie działań zmierzających do zahamowania tego trendu i odbudowy krajowego pogłowia trzody – czytamy w piśmie KRIR.
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. KRIR
