Rolnicy alarmują Krajewskiego: mniej świń to większa suszaJustyna Czupryniak-Paluszkiewicz/Canva
StoryEditorWiadomości

Rolnicy alarmują Krajewskiego: mniej świń to większa susza

30.07.2025., 12:00h

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce spada od lat, ograniczając rolnikom możliwość organicznego nawożenia gleby, co ich zdaniem, skutkuje pogłębianiem się zjawiska suszy. Jest apel do ministra rolnictwa Stefana Krajewskiego w tej sprawie.

Rolnicy apelują do ministra o ratowanie pogłowia świń w Polsce

Krajowa Rada Izb Rolniczych na wniosek Wielkopolskiej Izby Rolniczej wystąpiła do ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stefana Krajewskiego z prośbą o podjęcie działań mających na celu powstrzymanie dalszego spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce i jego odbudowę.

Spadek pogłowia świń ograniczył nawożenie organiczne

Zdaniem rolników z Wielkopolski, postępujący spadek pogłowia trzody chlewnej w Polsce doprowadził do ograniczenia możliwości nawożenia organicznego, a w efekcie do niedoboru wód w glebie.

– Stosowanie nawożenia organicznego, w tym obornikiem czy gnojowicą pozwala na znaczącą poprawę stosunków wodnych w glebie i jej zdolności do retencji wody opadowej. Drastyczny spadek produkcji trzody chlewnej w Wielkopolsce i Polsce spowodował brak nawożenia organicznego gleby, co niewątpliwie jest jedną z przyczyn bardziej dotkliwego odczuwania niedoborów wody w glebie przez rośliny – czytamy we wniosku WIR.

Apele WIR o ratunek dla polskiego pogłowia świń

W swoim wystąpieniu WIR podkreśliła, że wielokrotnie sygnalizowała, jakie działania można byłoby podjąć, dzięki którym sytuacja producentów trzody chlewnej w Polsce uległaby poprawie, czyli:

  • rekompensaty dla rolników ze stref czerwonych ASF,
  • dopłaty do produkcji prosiąt,
  • ułatwienia w procesie uzyskiwania pozwoleń na budowę nowoczesnych obiektów inwentarskich.

– Uważamy, że przeznaczając środki na te cele, zapobiegniemy utracie hodowli, a tym samym zwiększymy retencję wodną. Pozwoli to z kolei na zaoszczędzenie środków finansowych wypłacanych corocznie rolnikom z tytułu suszy – czytamy w piśmie WIR.

Zobacz też: Zniknęła 1/3 loch i 8 mln sztuk bydła. Szokujące dane o hodowli w UE

Jakie korzyści z ratowania produkcji trzody chlewnej?

W swoim apelu WIR wskazała również na korzyści, które mogą płynąć dla polskiej gospodarki i środowiska z podjęcia działań mających na celu ratowanie krajowego pogłowia trzody chlewnej.

– Ratowanie produkcji trzody chlewnej to nie tylko korzyści w sferze wody. To również zagospodarowanie zboża, którego nadwyżki musimy eksportować po niskich, światowych cenach, niegwarantujących opłacalności produkcji dla małych i średnich gospodarstw rolnych. Substraty z produkcji trzodowej mogą być również wykorzystywane w biogazowniach do produkcji zielonej energii zwiększającej uniezależnienie się Polski od paliw kopalnych i przyczyniającej się do ochrony klimatu – wyjaśnia WIR.

Niedobór wody w glebie przez niskie pogłowie świń w Polsce

Krajowa Rada Izb Rolniczych, przekazała pismo WIR do resortu rolnictwa, podkreślając, że w obecnych warunkach klimatycznych nawożenie organiczne, w tym obornikiem i gnojowicą, jest kluczowe dla:

  • poprawy stosunków wodnych w glebie,
  • zwiększenia jej retencji,
  • przeciwdziałania skutkom suszy.

– Wskazujemy, że drastyczny spadek produkcji trzody chlewnej prowadzi do ograniczenia nawożenia organicznego, co jest jedną z przyczyn pogłębienia się problemu niedoborów wody w glebie i wnioskujemy o podjęcie działań zmierzających do zahamowania tego trendu i odbudowy krajowego pogłowia trzody – czytamy w piśmie KRIR.

Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. KRIR

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 13:27