Apel 13 organizacji: Bezpieczeństwo żywnościowe musi być oparte na rolnikach a nie fabrykach sztucznego mięsaJustyna Czupryniak/Canva/zrzut ekranu X Jacek Zarzecki
StoryEditorBezpieczeństwo żywnościowe

Apel 13 organizacji: Bezpieczeństwo żywnościowe musi być oparte na rolnikach, a nie fabrykach sztucznego mięsa

18.01.2024., 22:30h
Minister rolnictwa Czesław Siekierski otrzymał apel od 13 organizacji rolniczych w sprawie ochrony produkcji żywności w oparciu o gospodarstwa rolne. Członkowie związku domagają się dołączenia ministra do inicjatywy Włoch, Francji i Austrii, które oczekują zwrócenia większej uwagi na produkcję mięsa laboratoryjnego i jej konsekwencje ponoszone przez rolników. Siekierski miałby to zrobić podczas zbliżającego się posiedzenia Agrifish w Brukseli.

W liście do ministra Siekierskiego szefowie 13 zwiazków i organizacji rolniczych zwracają uwagę na problem sztucznego mięsa produkowanego w laboratoriach jako zagrożenie dla produkcji rolniczej, bezpieczństwa żywnościowego oraz dobrostanu zwierząt.

UE liderem w zakresie bezpieczeństwa żywności

Autorzy listu zauważają, że Unia Europejska jest światowym liderem w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz dobrostanu zwierząt.

- Europejscy rolnicy przyczyniają się do około 1,3%  PKB, jednak nasze wysiłki w zakresie zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego, zwiększania samowystarczalności oraz dostarczania obywatelom wysokiej jakości i bezpiecznej żywności są dużo większe  niż mogłyby wskazywać na to suche liczby. Stanowimy kręgosłup gospodarki wiejskiej, która produkuje bezpieczną żywność zgodnie ze  zrównoważonymi praktykami wspieranymi przez Wspólną Politykę Rolną (CAP) oraz chronimy  krajobrazy kulturowe i środowisko - czytamy w liście do szefa MRiRW.

Produkcja mięsa w laboratorium zagrożeniem dla polskiego rolnictwa

Autorzy listu podkreślają, że ich niepokój budzą  praktyki produkcji żywności opartej na hodowli sztucznych komórek w laboratoriach na całym świecie.

- Jednak te praktyki stanowią zagrożenie dla tradycyjnego  rolnictwa i rzeczywistych metod produkcji żywności, które leżą u podstaw europejskiego modelu rolniczego. Te nowe praktyki obejmują produkcję mięsa przy użyciu technologii komórek macierzystych, które wymagają pobrania tkanki od żywych zwierząt.  Rozwój tej nowej produkcji żywności hodowanej w laboratoriach rodzi wiele pytań, które powinny  być poddane szerokiej debacie publicznej. Szereg pytań jest już częściowo uwzględnionych w przepisach Rozporządzenia (UE) nr 2015/2283 w sprawie nowych produktów spożywczych. Te kwestie są istotne dla przyszłego społeczeństwa, które chcemy budować w Europie i dlatego powinny być one częścią odnowionej i szerokiej debaty w UE dotyczącej mięsa hodowanego w laboratoriach - piszą szefowie 13 związków i organizacji rolniczych w apleu do ministra Siekerskiego.

Czy produkcja mięsa w laboratoriach jest etyczna?

Autorzy listu odnosząc się do sprawy produkcji mięsa w laboratoriach poruszają także kwestie etyczne.

- Powinniśmy sobie postawić pytanie, czy biorąc  pod uwagę zakaz używania hormonów przy produkcji mięsa oraz zakaz klonowania zwierząt powinniśmy pozwolić na produkcję mięsa w laboratoriach? Czy produkcję mięsa opartego na komórkach można uznać za bardziej przyjazną? Innym zagadnieniem jest kwestia ekonomiczna. Jak zagwarantować opłacalność hodowli zwierząt i obszarów wiejskich? Rolnictwo to system naczyń powiązanych. Do produkcji mięsa w laboratoriach nie potrzeba zbóż i pasz. Rodzi się pytanie, jak zapewnić bezpieczeństwo i niezależność żywnościową? - pytają szefa MRiRW podpisani pod apalem przedstawiciele 13 rolniczych związków i organizacji.

Praktyki rolnicze na obszarach górskich - trudności 

Ich zdaniem nieunikniona jest również na forum UE i krajowym dyskusja na temat  zrównoważonego rozwoju.

- Jak utrzymać łąki i praktyki rolnicze na obszarach górskich czy innych, gdzie hodowla zwierząt jest jedyną forma użytkowania gleb? Musimy również odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki jest rzeczywisty ślad węglowy technik produkcji mięsa hodowanego w laboratoriach? Poruszone powinny zostać również kwestie społeczne oraz zdrowotne: czy mięso pochodzące z laboratorium nie spowoduje braku możliwości dostępu konsumentów do prawdziwego mięsa,  zwłaszcza tych mniej zamożnych? Jak zagwarantować bezpieczeństwo technologii komórek macierzystych, aby uniknąć zagrożeń dla zdrowia konsumentów? Czy posiadamy wystarczającą wiedzę w tym zakresie? - pytają rolnicy ministra Siekierskiego w swoim liście.

Czy produkcja mięsa w laboratorium to część rolnictwa?

Ich zdaniem odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania powinny prowadzić do oceny potencjalnych ryzyk związanych z tymi produktami. Proszą więc szefa MRiRW  o zajęcie stanowiska w tej sprawie i poparcie działań mających na celu szersze podejście do produkcji mięsa produkowanego w laboratoriach.

- W naszej opinii konieczne jest  przejrzyste, oparte na nauce i wszechstronne podejście do oceny rozwoju produkcji sztucznego mięsa. Bezsprzecznie należy stwierdzić, że sztuczne mięso wyprodukowane w laboratoriach nie ma nic wspólnego z rolnictwem i jest zagrożeniem dla milionów gospodarstw  rolnych oraz bezpieczeństwa żywnościowego - czytamy w zakończeniu listu.

Pod apelem podpisali się:

  • Wiktor Szmulewicz, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych 
  • Marian Sikora, Przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych 
  • Tomasz Obszański, Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Rolniczych 
  • Dariusz Goszczyński, Prezes Krajowej Izby Drobiarstwa Izba Gospodarcza  
  • Andrzej Kabat, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” 
  • Aleksander Dargiewicz Prezes  Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG 
  • Mariusz Olejnik, Prezes Zarządu Polskiej Federacji Rolnej
  • Jerzy Wierzbicki, Prezes  Polskiego Zrzeszenia Bydła Mięsnego 
  • Jacek Zarzecki, Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego 
  • Witold Choiński, Prezes Zarządu Związku  Polskie Mięso
  • Tomasz Parzybut, Prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzeźników  i Wędliniarzy RP
  • Paweł Podstawka, Przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj,
  • Łukasz Pergoł, Prezes Partii Twiterowych Rolników 

image
Nazwy mięsne

Zakaz mięsnych nazw dla roślinnych zamienników. Mocne żądania organizacji rolniczych

oprac. Bartłomiej Czekała

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 09:20