Coraz bardziej popularnym źródłem energii odnawialnej w gospodarstwach z hodowlą są mikrobiogazownie.
StoryEditorOZE seminarium

Jak przerobić gnojowicę na prąd i na tym zarobić? Sprawdź

22.08.2025., 10:30h

Rolnicze biogazownie to sposób nie tylko na zagospodarowanie nawozów i produkcję energii, ale też na obniżenie kosztów oraz emisji. Na naszym seminarium OZE pokażemy, jak wykorzystać ich potencjał w gospodarstwie.

W dyskusji o różnych wariantach rozwiązań w zakresie produkcji biogazu warto podjąć kwestię, czy rzeczywiście rolnicy mają inwestować w instalacje wyłącznie na własne potrzeby, czy też stać się istotnym ogniwem w systemie rozproszonej produkcji energii i dostarczać ją do sieci na potrzeby lokalnych społeczności.

O tym podyskutujemy podczas seminarium OZE: "Energia z biogazu szansą polskiego rolnictwa", które odbędzie się już 10 września 2025 r.

Podczas spotkania omówimy:

  • formalnoprawne założenia i warunki do budowy biogazowni rolniczych,
  • opłacalność produkcji biogazu dla rolników i polskiego eksportu rolno-spożywczego,
  • źródła finansowania inwestycji w mikro-, małą, średnią i dużą biogazownię,
  • debata praktyków wskaże najważniejsze wyzwania dla inwestorów.

Inwestycja w biogazownię pracującą przy hodowli zwierzęcej ma jeszcze jeden ważny aspekt: obniżenie śladu węglowego w produktach zwierzęcych. Jest to o tyle ważne, że polskie produkty wytwarzane przy użyciu (na etapie hodowli czy przetwórstwa) tego „najczarniejszego” w Europie prądu będą miały bardzo wysoki ślad węglowy. Wobec planowanego przez KE wprowadzenia obowiązku oznaczania produktów śladem węglowym może to po pierwsze zagrozić eksportowi polskich towarów za granicę, bowiem wielu konsumentów w Europie Zachodniej będzie wybierać raczej produkty z zielonym (niskim) znaczkiem śladu węglowego.

Po drugie jednak (i to już się zaczyna dziać), wielu producentów w ogóle straci rynek bowiem już obecnie część sieci handlowych zaczyna wprowadzać dostawcom wymóg dostarczania towarów z niskim bądź zerowym śladem węglowym. Jednym z najbardziej zaawansowanych w tym kierunku sieci jest Ikea, ale tendencja ta obejmuje też coraz częściej produkty żywnościowe. W takim przypadku wykorzystanie odchodów zwierzęcych, natychmiast po ich wytworzeniu, jako substratu do biogazowni eliminuje emisje gazów cieplarnianych na etapie składowania (nie ma tego etapu), jak i pozwala na stabilną i kontrolowalną produkcje „zielonej” energii i ciepła – czego nie ma w sytuacji produkcji energii ze źródeł pogodozależnych (fotowoltaika czy wiatraki).

Zobacz program i zapisz się na SEMINARIUM OZE już dziś!

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
05. grudzień 2025 07:18