StoryEditorPrzepisy

3 pomysły na niespotykane chłodniki

11.07.2021., 12:07h
Przed nami fala wakacyjnych upałów. Podczas gorących dni równie gorąco polecamy chłodniki, ale nie te które wszystkim są dobrze znane, jak chłodnik litewski lub chłodnik z ogórka. Co powiesz na orzeźwiający chłodnik pomidorowo-arbuzowy? A może chłodnik na bazie owoców granatu i mięty?

Przepis na chłodnik z granatów

Składniki:

  • 1 owoc granatu,
  • 2 łyżki konfitury z płatków róży,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 100 g cukru;
  • do podania: lody śmietankowe, listki mięty.

Wykonanie: Granat przekroić i oddzielić nasiona. Zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sitko. Do przetartej masy dodać jogurt, cukier, konfiturę. Wymieszać. Godzinę schładzać w lodówce. Rozlać do naczyń, dodać lody, owoce granatu, listki mięty.

Przepis na chłodnik pomidorowo-arbuzowy

Składniki:

  • 1 kg arbuza,
  • 2 pomidory,
  • sól, pieprz,
  • sok z 1 limonki;
  • do podania: zielony ogórek, limonka, listki mięty.

Wykonanie: Arbuza pokroić i usunąć pestki. Dodać obrane ze skórki pomidory oraz sok z limonki, zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem, schłodzić. Przelać do naczyń, dodać pokrojone cienko plastry ogórków, plasterki limonki oraz listki mięty.

Przepis na chłodnik z pora z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 2 pory,
  • 3 łyżki masła,
  • tymianek,
  • oregano,
  • sól, pieprz,
  • 100 ml śmietany 12%,
  • 1½ bulionu,
  • kilka plasterków łososia wędzonego na zimno.

Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać bulionem i gotować. Pory pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Dodać do gotujących się ziemniaków i gotować razem. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać przyprawy, zmiksować, wyłączyć. Dodać śmietanę i jeszcze raz zmiksować. Schłodzić. Podawać z plasterkami łososia.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 05:45