StoryEditorPrzepisy

Jak przygotować rozgrzewający poncz na ostatki?

12.02.2022., 12:02h
Ciesząc się ostatnimi tygodniami karnawału, koniecznie przygotujmy coś niecodziennego, chociażby na ostatki. Oto 3 przepisy na poncze, które rozgrzeją ostatnią karnawałową noc!

Przepis na idealny grzaniec

Składniki:
  • 100 g cukru, sok z 2 cytryn,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 15 goździków,
  • 750 ml półwytrawnego lub półsłodkiego wina,
  • 2 pomarańcze,
  • 3 cytryny.
Wykonanie: Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Gotować 5 minut. Dodać wino i gotować kolejne 5 minut. Dodać pokrojone w plasterki cytryny i pomarańcze oraz sok z cytryny. Podawać gorące.

Przepis na rozgrzewający napój z granatem

Składniki:
  • 1 owoc granatu,
  • 1 cytryna,
  • kostki lodu,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 1/2 l czerwonego wina.
Wykonanie: Granat obrać i wyjąć pestki. Z cytryny wycisnąć sok. Imbir pokroić na małe plasterki. Do naczynia przełożyć ziarna granatu, plasterki imbiru, sok z cytryny, kostki lodu i zalać winem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Przepis na karnawałowy poncz owocowy

Składniki:
  • 1 l szampana,
  • 1 szklanka wódki,
  • 1 ananas,
  • 3 kiwi,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 zielony grejpfrut,
  • 2 cytryny,
  • 2 limonki,
  • borówki amerykańskiej,
  • gałązki rozmarynu.
Wykonanie: Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Z jednej limonki, pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Obrane kiwi pokroić w plasterki. Pomarańczę, limonkę, cytrynę, grejpfrut wraz ze skórką pokroić w plasterki. W naczyniu wymieszać wódkę z szampanem oraz sokiem z owoców i zalać nimi owoce. Dodać borówki i gałązki rozmarynu. Najlepiej schłodzić przed podaniem.

Opracowanie: Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 07/2022 na str. 71. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 03:19