StoryEditorWiadomości rolnicze

Mazurek łatwy – przepis z kuchni staropolskiej

18.03.2015., 11:03h
Składniki: 2 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru pudru, 1 margaryna, 2 jajka; składniki na lukier: 5 kropli soku z cytryny, 1 białko, 1 szkl. soku z cytryny; do ozdobienia: całe migdały, skórka z limonki, skórka z pomarańczy, cynamon.

Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Płynny tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem. Gdy masa nabierze białego koloru, dodajemy po jednym jajku, cynamon oraz mąkę. Jednolite, dobrze utarte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Pieczemy 35–40 min w temp. 180°C. Jedno białko ucieramy z cukrem oraz sokiem z cytryny i tak powstałym lukrem polewamy upieczone ciasto. Mazurek ozdabiamy migdałami oraz skórką limonki i pomarańczy.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 04:50