StoryEditorOgród

Skrzyp zwalcza choroby grzybowe, mszyce czy przędziorki. Jak przygotować preparat?

30.06.2019., 10:06h
Skrzyp jest jedną z najstarszych roślin na świecie – obok paproci i widlaka – pochodzącą sprzed ok. 320 milionów lat, kiedy to rósł jako potężne drzewo. Jest bardzo uciążliwym chwastem i trudno go wyplenić. Łatwo się rozmnaża z kawałków korzeni, które pocięte podczas prac polowych wypuszczają nowe rośliny.

Skrzyp polny - uznany w ziołolecznictwie i kosmetyce

W Polsce występuje kilka gatunków skrzypu, lecz tylko polny ma dla nas znaczenie. Stosuje się go w ziołolecznictwie, kosmetyce, a także w ochronie roślin. Podczas odchwaszczania roślin uprawnych nie wyrzucajmy pędów skrzypu, bo szkoda by było zaprzepaścić korzyści, jakie daje jego stosowanie. 

Naturalna broń w walce z wieloma szkodnikami i chorobami

Deszczowa pogoda, ale też poranna rosa sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych. W walce z nimi nieocenione są preparaty ze skrzypu, które są bogate w kwas krzemowy, a to niezwykły oręż w ręku ogrodnika przeciwko chorobom i szkodnikom.
Maceratami skrzypowymi możemy zwalczać takie choroby jak:
  • ryzoktonioza,
  • mączniak prawdziwy,
  • parch jabłoni i gruszy,
  • mączniaki rzekome,
  • rdze,
  • szarą pleśń,
  • septoriozę
  • kiłę kapusty
  • kędzierzawość liści brzoskwini
  • zarazę ziemniaczaną na pomidorach.
Latem rozwija się i atakuje wiele szkodników takich jak:
  • mszyce,
  • tarczniki,
  • miseczniki
  • przędziorki.
Maceraty doskonałe są również do podlewania upraw.


Z jakich pędów najlepiej zrobić preparat ze skrzypu?

Ziele skrzypu zbiera się od początku lip...
Pozostało 45% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. maj 2024 12:11