StoryEditorPrzepisy

Przepis na domową pizzę z kurkami

30.07.2021., 20:07h
Włoska kuchnia z polskim akcentem? Mamy na to sposób! Co powiesz na domową pizzę z pysznymi kurkami, boczkiem i świeżymi ziołami?

Składniki potrzebne na pizzę z kurkami

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 50 g drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru.

Dodatki:

  • 150 g kurek,
  • olej, 2 cebule,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka plasterków sera camembert,
  • kilka plasterków boczku cienko pokrojonego,
  • świeże zioła: koperek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz.

Jak przygotować domową pizzę z kurkami?

Drożdże utrzeć z mlekiem, z cukrem oraz łyżką mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do mąki dodać sól, oliwę i wlać mleko z drożdżami. Mieszać i wyrobić na jednolite ciasto, odstawić na 30 minut pod ściereczką. Po tym czasie rozłożyć na blacie papier do pieczenia, a następnie dłońmi rozciągnąć i ugnieść ciasto, nadając mu okrągły kształt.

Kurki oczyścić i wypłukać, duże sztuki można pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać kurki i podsmażać je razem przez 15 minut. Do śmietany dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać posiekane zioła, po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.

Rozsmarować śmietanę z ziołami na cieście. Na śmietanie ułożyć startą na tarce mozzarellę i plastry camemberta oraz boczku. Wyłożyć podsmażone kurki z cebulą. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. lipiec 2024 10:00