Ciasto z rurkamiMariusz Kosmala
StoryEditorPrzepisy

Jak upiec ciasto z... ciasteczek? Mamy 3 przepisy dla Ciebie

03.09.2023., 09:00h
Poznaj przepisy na pyszne ciasta z...ciastek!

Czekoladowe ciasto z rurkami

Składniki na ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g cuk­ru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 1/2 cytryny,
  • 120 g masła,
  • 1 jajko.

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 150 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 1/2 l mleka,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 60 g skrobi kukurydzianej,
  • 250 g masła,
  • 100 g cukru pudru;

dodatkowo:

  • 4 łyżki czerwonego dżemu, np. malinowego, 1 opakowanie wafli czekoladowych, 120 czekoladowych kulek.

Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 170°C. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, solą, startą skórką cytryny. Dodać masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Piec na złoty kolor około 10 minut. Wyjąć, ostudzić i zwiększyć w piekarniku temperaturę do 210°C. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać z pianą, potem z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10–15 minut, wyjąć i ostudzić. Rozpuścić czekoladę w 2/3 mleka i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką kukurydzianą i pozostałym mlekiem. Dodać do czekoladowego mleka i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Masło ubić z cukrem pudrem na gładki krem, dodawać stopniowo krem czekoladowy. Dżem rozłożyć na cieście. Posmarować ciasto warstwą kremu czekoladowego o grubości 3 mm i wstawić na 25 minut do lodówki. Ciasto pokroić na paski o szerokości 4 cm. Umieścić pionowo, smarując masą czekoladową, zakrywając ciasto kruche. Ciasto przykryć resztą masy czekoladowej. Na wierzchu położyć rurki czekoladowe. Schładzać około 4 godzin, przed podaniem udekorować rurkami i kuleczkami czekoladowymi.

Ciasto ekspresowe

Składniki:

  • 1 litr śmietanki słodkiej 36%,
  • 3 łyżki likieru irish cream,
  • cieniutkie ciasteczka czekoladowe (gotowe lub upieczone),
  • 1 szklanka mąki,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • płatki migdałowe,
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej.

Wykonanie: Ze składników na ciasteczka zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko i wycinać szklanką koła. Piec 10–15 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić. Ubić śmietankę, dodać likier. Na podłużny talerz wyłożyć 3 łyżki ubitej śmietany. Ciastka smarować śmietaną i układać jedno za drugim. Każde smarować śmietaną i sklejać ze sobą. Układać na talerzu, na śmietanie. Po ukończeniu całość wysmarować śmietaną. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Następnie ozdobić płatkami migdałowymi i startymi na tarce wiórkami czekoladowymi. Żeby uzyskać efekt, trzeba ciasto kroić na skos.

Tort lodowy

Składniki:

  • 2 litry lodów waniliowych lub bakaliowych,
  • około 20 wafelków w czekoladzie,
  • 1/2 kubeczka kremu czekoladowego.

Wykonanie: Lody wyjąć z zamrażarki na 5 minut. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć łyżkę lodów, rozsmarować je na dnie. Ułożyć wafelki, lekko je dociskając. Posmarować lodami i warstwą kremu. Czynność powtórzyć: ułożyć wafelki, lody, krem, wafelki i ostatnią porcję lodów. Zamrażać przez 4 godziny, a następnie pokroić na porcje. 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 00:10