Przepis na makowiec od Małgosi BorysewiczInstagram.com/rolnikwszpilkach-zrzut ekranu/Canva
StoryEditorPrzepis na makowiec

Przepis na makowiec od Małgosi Borysewicz z Rolnik szuka żony

19.12.2023., 09:30h
Planowanie jadłospisu na święta to jedno z najważniejszych, przedświątecznych zadań każdej pani domu. Do Wigilii pozostało już tylko kilka dni, a Małgosia Borysewicz z „Rolnik szuka żony” poleca swój przepis na makowiec. Jakich składników potrzeba do upieczenia ciasta według receptury rolniczki z Podlasia?

Małgosia z „Rolnik szuka żony” i jej pasja do gotowania

Małgosia Borysewicz była uczestniczką 4. edycji „Rolnik szuka żony”, w której poznała obecnego męża, Pawła. Małżeństwo wspólnie prowadzi gospodarstwo rolne nastawione na hodowlę bydła mlecznego i produkcję mleka. Małgosia poza tym, że jest rolniczką, uwielbia spędzać czas w kuchni, tworząc nowe przepisy, ale również odświeżając stare, którymi chętnie dzieli się ze swoimi obserwatorami na koncie, na Instagramie o nazwie „rolnikwszpilkach”. Przepisy pojawiające się na koncie są bardzo różne, zarówno na ciasta, jak i na dania wytrawne.

Świąteczny przepis na makowiec od Małgosi z „Rolnik szuka żony”

W okresie przedświątecznym Małgosia podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na makowiec inny niż wszystkie. Zdaniem rolniczki, ciasto jest krucho drożdżowe i smakuje wyśmienicie.

Poznajcie przepis na świąteczny makowiec od Małgosi z „Rolnik szuka żony”:

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 250 ml śmietany 18% gęstej,
  • 5 dag drożdży,
  • 200 g masła schłodzonego,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajo całe.

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z 1 łyżką cukru. Dodajemy resztę składników, gnieciemy i wstawiamy na noc do lodówki.

Masa makowa:

  • 50 dag maku parzymy 30 minut. Mak mielimy po odcedzeniu na ściereczce w sitku.

Po odcedzeniu dodajemy do maku:

  • 125 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 4 ubite białka,
  • bakalie,
  • aromat migdałowy.

Jak informuje rolniczka, z podanej porcji wychodzi od 3 do 4 placków, które należy zawinąć w papier i piec przez ok. 45 min w temperaturze równej 170 stopni i z włączonym termoobiegiem.

Jako propozycję dekoracji, Małgosia wskazuje lukier śmietankowy. Oto przepis:

  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki.

Wykonanie:

Wszystkie składniki podgrzewamy. Po ostudzeniu dodajemy:

  • 1 szklankę mleka w proszku, by zagęścić lukier.

W razie potrzeby można dosypać więcej mleka w proszku.

Smacznego!

Oprac. Justyna Czupryniak

Źródło: instagram.com/rolnikwszpilkach

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 14:54