
Przepis na wielkanocny mazurek pistacjowo-migdałowy
Składniki na ciasto: 2 jajka, 100 g mielonych migdałów, 200 g masła, 100 g cukru pudru, 300 g mąki pszennej.
Składniki na masę: 250 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, 100 g pasty pistacjowej, 100 g posiekanych pistacji, płatki kwiatów jadalnych do dekoracji, np. róży, piwonii, stokrotek.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schładzać je około godziny w lodówce. Kawałek ciasta odłożyć i upiec z niego kilka ciasteczek do dekoracji. Resztę ciasta wyłożyć na foremkę w kształcie pisanki wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do ostudzenia.
Mascarpone ubić z pastą pistacjową i cukrem pudrem. Dodać połowę posiekanych pistacji i wyłożyć na upieczone ciasto, a na masie ułożyć upieczone ciasteczka. Posypać posiekanymi pistacjami i płatkami kwiatów.
Przepis na wielkanocny sernik baskijski
Składniki: 1 kg kremowego twarożku śmietankowego, 5 jajek, 250 ml słodkiej śmietanki kremówki, 3 łyżki mąki pszennej, 250 g cukru, 1 laska wanilii, szczypta soli.
Składniki na polewę: 100 g masy kajmakowej, 100 g posiekanych słonych orzeszków ziemnych.
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 230°C. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Serki o łącznej masie 1 kg przełożyć do miski, dodać cukier, ziarenka wanilii, mąkę i zmiksować. Dodać jajka i śmietankę, dalej miksując. Masę wylać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 45 minut w wysokiej temperaturze, następnie powoli uchylić piekarnik i studzić. Schładzać w lodówce co najmniej 8 godzin, wyjąć na paterę, polać kajmakiem, posypać orzeszkami i ponownie schłodzić.