
Przepis na warstwowy deser truskawkowy
Składniki: 500 ml śmietanki słodkiej 36%, 250 g serka mascarpone, 500 g truskawek, 1/2 tabliczki czekolady, 4 łyżki żelatyny, kilka biszkoptów, 6 łyżek cukru pudru.
Wykonanie: Warstwa I: łyżkę żelatyny wymieszać w jednej trzeciej szklanki wrzącej wody i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Pół śmietanki i pół mascarpone ubić z dwiema łyżkami cukru, dodać startą na dużych oczkach czekoladę, wymieszać. Dodać ostudzoną żelatynę. Masę wyłożyć do miski i odstawić do zastygnięcia do lodówki.
Warstwa II: 300 g truskawek utrzeć blenderem. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w pół szklanki wrzątku. Do truskawek dodać dwie łyżki cukru, żelatynę i wymieszać. Masę wlać na zastygniętą pierwszą warstwę i odstawić do zastygnięcia.
Warstwa III: łyżkę żelatyny rozpuścić w jednej trzeciej szklanki wrzątku, ostudzić. Truskawki (150 g) pokroić w kostkę. Resztę śmietanki ubić z resztą mascarpone i cukrem na puszystą masę. Wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, dodać pokrojone truskawki.
Warstwę III wyłożyć na zastygnięte truskawki i ułożyć biszkopty. Odstawić na trzy godziny do zastygnięcia. Miskę z deserem delikatnie zanurzyć w gorącej wodzie (np. w większej misce), przykryć talerzem i odwrócić. Deser powinien z łatwością „wyjść”. Można na 15 minut włożyć go ponownie do lodówki. Udekorować truskawkami według uznania.
Przepis na sałatkę z tuskawkami i kuraczkiem
Składniki na sałatkę: 2 filety z kurczaka, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, papryka, curry, kilka pomidorków koktajlowych, 1 łyżka masła klarowanego, pęczek szparagów, liście szpinaku, 200 g truskawek, ser koryciński lub feta, kiełki groszku; składniki na sos: 2 łyżki octu balsamicznego, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy.
Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Mięso natrzeć oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 35–40 minut. Wyjąć mięso i pokroić na plastry. Od szparagów odłamać zdrewniałe części i podsmażyć je na maśle z solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć liście szpinaku, szparagi, plastry mięsa, połówki pomidorków, pokrojone truskawki, ser pokrojony w kostkę, kiełki. Polać wszystko sosem.
Składniki na sałatkę: 2 filety z kurczaka, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, papryka, curry, kilka pomidorków koktajlowych, 1 łyżka masła klarowanego, pęczek szparagów, liście szpinaku, 200 g truskawek, ser koryciński lub feta, kiełki groszku; składniki na sos: 2 łyżki octu balsamicznego, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy.
Wykonanie: Składniki sosu wymieszać i odstawić. Mięso natrzeć oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 35–40 minut. Wyjąć mięso i pokroić na plastry. Od szparagów odłamać zdrewniałe części i podsmażyć je na maśle z solą i pieprzem.
Na talerz wyłożyć liście szpinaku, szparagi, plastry mięsa, połówki pomidorków, pokrojone truskawki, ser pokrojony w kostkę, kiełki. Polać wszystko sosem.
Przepis na szpinakowe gofry z truskawkami i pistacjami
Składniki na gofry: 3 jajka, 400 ml mleka, 300 g mąki, 100 ml oleju, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g szpinaku; dodatki: 150 g truskawek, 100 g kremu pistacjowego, 500 ml słodkiej śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 50 g posiekanych pistacji, borówki, gałązka białego winogrona.
Wykonanie: Szpinak z olejem utrzeć na jednolitą masę w blenderze. Żółtka ubić z cukrem, dodać mleko, olej ze szpinakiem, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek. Ciasto powinno być nieco gęstsze od naleśnikowego. W razie potrzeby dosypać więcej mąki.
Gofry smażyć, aż lekko zbrązowieją, a w środku będą upieczone. Wyjmować je na kratkę w celu ostudzenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Lekko ostudzone gofry smarować kremem pistacjowym i bitą śmietaną, a potem układać pokrojone truskawki, winogrono, borówki. Posypać posiekanymi pistacjami