Trzy przepisy na zupę krem z pora, pastę z porem i sezamem oraz zapiekankę z poremTPR
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Trzy przepisy na zupę krem z pora, pastę z porem i sezamem oraz zapiekankę z porem

11.11.2023., 10:10h
Zawsze jest dobra pora na dania z pora! Ale co można właściwie z niego zrobić? Mamy dla Was trzy sprawdzone przepisy z porem w roli głównej: pyszną zupę krem, pastę z prażonym słonecznikiem i aromatyczą zapiekankę.

Przepis na zupę krem z pora

Składniki:

  • 3 pory,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 8 ziemniaków,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • masło klarowane,
  • 2 l bulionu,
  • 1 ser mascarpone (250 g),
  • 1 cukinia

Do podania:

  • groszek ptysiowy,
  • ziarna słonecznika i dyni.

Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać bulionem. Gotować. Cukinię obrać, pokroić, dodać do zupy. Por (białą część) pokroić i zeszklić na maśle. Dodać plastry czosnku i cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Zeszklone czosnek, cebulę i por dodać do gotującej się zupy, zmiksować. Zagotować, dodać przyprawy, mascarpone i utrzeć ponownie. Podawać z groszkiem ptysiowym i ziarnami.

image

zupa krem z pora

FOTO: Mariusz Kosmala
 

Przepis na pastę z porem i prażonym sezamem

Składniki:

  • 1 por,
  • 3 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 awokado,
  • 3 łyżki szklanki sezamu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka.

Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Awokado obrać i pokroić. Sezam uprażyć na suchej patelni. Natkę pietruszki posiekać. Por pokroić (zarówno część białą, jak i zieloną). Czosnek pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki wymieszać, dodać sól, pieprz, paprykę, majonez i utrzeć blenderem.

image

pasta z pora

FOTO: Mariusz Kosmala

Przeopis na zapiekankę z porem

Składniki:

  • 300 g makaronu świderki,
  • 3 pory,
  • 2 cebule,
  • 1 cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g kiełbasy swojskiej,
  • 5 plastrów boczku,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 100 g sera mozzarella,
  • 100 g sera gouda,
  • 100 g sera feta,
  • 3 jajka,
  • 200 ml gęstej śmietany.

Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Por pokroić w talarki, zeszklić na oleju. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mozzarellę i goudę zetrzeć na tarce, a fetę rozkruszyć. Cukinię, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i dodać do szklącej się cebuli. Śmietanę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, a następnie z makaronem, podsmażonymi warzywami oraz serami. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C.

image

Zapiekanka z porem

FOTO: Mariusz Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 06:42