
Przepis na pyszne zrazy wołowe
Składniki: 1 kg chudej wołowiny, 250 g boczku wędzonego, 3 cebule, czosnek, 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego, 3 ogórki kiszone, musztarda, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, majeranek.
Wykonanie: Jedną cebulę pokroić w piórka, ogórki w cienkie paski. Boczek pokroić na cienkie plastry. Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, posypać majerankiem, ułożyć plaster boczku, cebulę i ogórek. Zrazy zwinąć i obwiązać sznurkiem. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym smalcu lub maśle.
Roladki przełożyć do garnka, a na tłuszczu zeszklić dwie cebule posiekane w kostkę. Zalać gorącą wodą, tak aby mięso było przykryte wodą, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, podsmażoną cebulę i mięso gotować na małym ogniu około półtorej godziny. Sos zagęścić mąką, doprawić musztardą, majerankiem. Zrazy podawać z kluskami śląskimi i buraczkami.
Przepis na roladki z cukinią i bakłażanem
Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 300 g pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, tymianek, 100 g mozzarelli, olej do smażenia.
Wykonanie: Cukinię i bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posolić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przepuścić przez praskę. Zeszklić. Dodać pokrojone na półplasterki pieczarki i podsmażać z czosnkiem i cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Pokrojone warzywa wytrzeć z nadmiaru soku ręcznikiem papierowym. Nakładać pieczarki, z jednej strony zostawić miejsce, posypać serem i zwijać roladki. Smażyć na oleju i podawać na gorąco.
Przepis na roladki drobiowe z suszonymi pomidorami
Składniki: 8 udek z kurczaka bez kości lub filety z piersi, 100 g pesto z bazylii, 100 g suszonych pomidorów, 100 g mozzarelli, 8 plastrów boczku, sól, pieprz, olej z suszonych pomidorów.
Wykonanie: Mięso na roladki rozbić, oprószyć solą i pieprzem, każdą posmarować z jednej strony pesto, ułożyć pokrojone pomidory i startą mozzarellę. Zwinąć roladki, każdą owinąć plastrem boczku. Ułożyć je w formie do zapiekania, delikatnie posmarować oliwą z suszonych pomidorów i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180°C.