Canva/Kosmala
StoryEditorPrzepisy kulinarne

Zrazy wołowe, roladki drobiowe i cukiniowe. 3 przepisy na pyszny obiad

04.05.2025., 10:00h

Trzy oblicza roladek: klasyczne zrazy wołowe, lekkie warzywne i aromatyczne drobiowe z suszonymi pomidorami. Każda z nich to małe dzieło sztuki kulinarnej – idealne na rodzinny obiad i wyjątkowe okazje. Jakich składników będziesz potrzebować?

Przepis na pyszne zrazy wołowe

Składniki: 1 kg chudej wołowiny, 250 g boczku wędzonego, 3 cebule, czosnek, 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego, 3 ogórki kiszone, musztarda, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe, majeranek.

Wykonanie: Jedną cebulę pokroić w piórka, ogórki w cienkie paski. Boczek pokroić na cienkie plastry. Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, posypać majerankiem, ułożyć plaster boczku, cebulę i ogórek. Zrazy zwinąć i obwiązać sznurkiem. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym smalcu lub maśle. 

Roladki przełożyć do garnka, a na tłuszczu zeszklić dwie cebule posiekane w kostkę. Zalać gorącą wodą, tak aby mięso było przykryte wodą, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, podsmażoną cebulę i mięso gotować na małym ogniu około półtorej godziny. Sos zagęścić mąką, doprawić musztardą, majerankiem. Zrazy podawać z kluskami śląskimi i buraczkami.

image
zrazy wołowe
FOTO: Katarzyna Kosmala

Przepis na roladki z cukinią i bakłażanem

Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 300 g pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, tymianek, 100 g mozzarelli, olej do smażenia.

Wykonanie: Cukinię i bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posolić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przepuścić przez praskę. Zeszklić. Dodać pokrojone na półplasterki pieczarki i podsmażać z czosn­kiem i cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. 

Pokrojone warzywa wytrzeć z nadmiaru soku ręcznikiem papierowym. Nakładać pieczarki, z jednej strony zostawić miejsce, posypać serem i zwijać roladki. Smażyć na oleju i podawać na gorąco.

image
Roladki z cukinii
FOTO: Katarzyna Kosmala

Przepis na roladki drobiowe z suszonymi pomidorami

Składniki: 8 udek z kurczaka bez kości lub filety z piersi, 100 g pesto z bazylii, 100 g suszonych pomidorów, 100 g mozzarelli, 8 plastrów boczku, sól, pieprz, olej z suszonych pomidorów.

Wykonanie: Mięso na roladki rozbić, oprószyć solą i pieprzem, każdą posmarować z jednej strony pesto, ułożyć pokrojone pomidory i startą mozzarellę. Zwinąć roladki, każdą owinąć plastrem boczku. Ułożyć je w formie do zapiekania, delikatnie posmarować oliwą z suszonych pomidorów i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180°C.

image
roladki drobiowe
FOTO: Katarzyna Kosmala

 

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. maj 2025 20:17