StoryEditorPrzepisy

Wielkanoc 2020 - przepis na świąteczną kaczkę

08.04.2020., 19:04h
Świąteczna kaczka to potrawa, która musi się pojawić na wielkanocnym stole. Pyszna, soczysta, wypełniona aromatycznym farszem. Czego potrzebujesz do jej przygotowania?

Składniki na potrzebne na świąteczną kaczkę

  • 1 kaczka,
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe),
  • 500 g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przygotować wielkanocną kaczkę?

Kaczkę w całości umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Przyprawić mięso mielone solą, pieprzem, czosnkiem. Ugotować pieczarki i dodać do mięsa mielonego. Nadziać kaczkę farszem, zszyć i włożyć do rękawa do pieczenia.

Piec do miękkości około 60 minut w temperaturze 200°C.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 12:20