StoryEditorTradycja

Wielkanocne obyczaje na świecie

30.03.2018., 16:03h
Co kraj, to obyczaj – głosi stare przysłowie. Polskie tradycje wielkanocne kojarzone są przede wszystkim z pisankami, dyngusem czy lukrowaną babą. A jakie obyczaje towarzyszą obchodom Wielkiej Nocy w innych państwach? Dowiedz się, w jakim kraju poszukuje się czekoladowych jaj, gdzie organizowany jest konkurs na najpiękniejszy wielkanocny kapelusz oraz kto przebiera się za... wielkanocne wiedźmy.

Anglia

Zwyczaje wielkanocne na Wyspach pojawiły się dużo wcześniej niż chrześcijaństwo. Co ciekawe, nazwa świąt (ang. Easter) zawdzięcza swą nazwę bogini wiosny – Eostre. Świąteczny okres trwa w Anglii cztery dni. W Wielki Piątek królowa brytyjska obdarowuje poddanych wybitymi na tę okazję monetami. Zwyczaj przyozdabiania jaj został już nieco zapomniany i wyparty przez czekoladowe jaja, którymi dzieci obdarowywane są w niedzielny poranek. Do tradycji należą już świąteczne zawody w turlaniu jajek symbolizujących wiosnę i nowe życie. Na brytyjskich stołach goszczą wielkanocne przysmaki – ciasto bakaliowe oraz bułeczki drożdżowe z marmoladą, przyozdobione lukrowym krzyżem.

Szwecja

Skandynawskie obyczaje wielkanocne z pewnością należą do najbardziej nietypowych w Europie. W Wielką Sobotę dzieci (najczęściej dziewczynki) przebierają się za „wielkanocne wiedźmy”. Odwiedzają okoliczne domy, roznosząc sąsiadom drobne upominki w postaci własnoręcznie wykonanych świątecznych kartek, laurek oraz życzeń. W zamian oczekują, aby wrzucić im do koszyka łakocie lub symboliczny datek.




Tradycja ta przywołuje na myśl Halloween. W rzeczywistości jest pozostałością po skandynawskich wierzeniach w zloty czarownic. Tego dnia celebrowany jest świąteczny posiłek, składający się z solonego łososia, śledzi oraz cynamonowych bułeczek. Obyczajem, który nieco przywołuje na myśl rodzimą palmę, jest tradycja przyozdabiania brzozowych gałązek kolorowymi piórkami.



  • W Szwecji dzieci, najczęściej dziewczynki, przebierają się za wiedźmy. Sąsiadom rozdają upominki własnej produkcji

Włochy

Włosi spędzają święta w rodzinnym gronie. Najważniejszym momentem jest wspólne spotkanie przy świątecznym obiedzie. Wedle tradycji, na stole gości baranina lub jagnięcina oraz barani rosół z pierożkami. Nie może zabraknąć również migdałowej babki z bakaliami i czekoladą w kształcie gołębia. Włoskie tradycje świąteczne różnią się w zależności od regionu. We Florencji w Wielką Sobotę organizowane jest widowiskowe podpalenie rydwanu wypełnionego wielobarwnymi fajerwerkami, co symbolizuje wskrzeszenie nowego życia oraz zwiastuje pomyślność na cały rok.

Hiszpania

W Hiszpanii Wielkanoc uznawana jest za najważniejsze święto. Hiszpanie chętnie uczestniczą w świątecznych procesjach. Ochotnicy w Wielki Czwartek i Wielki Piątek biczują się lub ciągną za sobą ciężkie łańcuchy w nawiązaniu do Męki Pańskiej. Okres Wielkanocy związany ze Zmartwychwstaniem świętowany jest bardzo radośnie.



  • W Hiszpanii tradycją są inscenizacje Męki Pańskiej. Na zdjęciu: Droga Krzyżowa w Wielki Piątek w Maladze


Hiszpanie uczestniczą w pokazach tańca i wesołych przedstawieniach. Na hiszpańskim wielkanocnym stole nie brakuje słodkich przysmaków, takich jak torrijas – smażony chleb na oliwie, namoczony wcześniej w mleku, jajku i cukrze. Dużą popularnością cieszy się również mona de pascha – ciasto drożdżowe z czekoladowym jajkiem w środku.

Czechy

Nasi południowi sąsiedzi są w dużej mierze ateistami, dlatego święta nie są u nich celebrowane tak jak w Polsce. Wielkanoc świętują przede wszystkim jako pierwszy dzień wiosny, z czym wiążą się różne zwyczaje. Poszczególne dni Wielkiego Tygodnia symbolizują poszczególne kolory – poniedziałek jest niebieski, środa czarna, czwartek zielony, zaś sobota – biała. Na święta Czesi wypiekają ciastka drożdżowe z miodem, zwane „judaszami” oraz wypiekają ciasto w kształcie baranków. Na stole nie może zabraknąć również alkoholu – śliwowicy i morelówki. W czasie świątecznych jarmarków Czesi kupują „pomlazkę” – rózgę splecioną z wierzbowych gałązek. Jak nakazuje obyczaj, w Poniedziałek Wielkanocny panowie symbolicznie smagają panie wierzbowymi witkami w zamian za pisankę lub świąteczny smakołyk.

Niemcy

W Niemczech, podobnie jak w Polsce, najważniejszymi dniami świąt są piątek, sobota i niedziela. W Wielką Sobotę w południowo-wschodnich Niemczech, wieczorem przed kościołami rozpala się ogromne ogniska (symboliczne pożegnanie zimy). Po poświęceniu ognia, sprowadza się go do kościoła, następnie rozpala świece paschalne. Wierni wracają do domów z płonącymi świecami wielkanocnymi, których blask towarzyszy świątecznym posiłkom. Święta w Niemczech symbolizuje zając, który – według tradycji – w niedzielny poranek przynosi podarunki w postaci czekoladowych jajek (i innych słodyczy), ukrytych w różnych zakamarkach domu lub ogrodu. Domy naszych zachodnich sąsiadów udekorowane są młodymi gałązkami z zielonymi listkami, przyozdobionymi kolorowymi jajkami. W Wielki Czwartek, zwany w Niemczech Zielonym Czwartkiem, maluje się jajka na zielono.

USA

Święta Wielkanocne w Stanach Zjednoczonych ograniczają się do jednego dnia – niedzieli. Co prawda Amerykanie nie znają tradycji dzielenia się jajkiem, ale wierzą, że jajo ugotowane w Wielki Piątek i zjedzone w Wielką Niedzielę przyniesie szczęście. Popularnym zwyczajem jest organizowanie konkursu na najciekawszy kapelusz – Easter Bonnet. Tradycję tę zapoczątkowały kobiety, ale coraz częściej można spotkać chłopców przystrojonych w fantazyjne nakrycie głowy. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, szynki pieczonej w słodkim sosie oraz ciast. W czasie świąt dzieci zbierają czekoladowe jajka pochowane przez zająca wielkanocnego. W amerykańską tradycję wpisały się już świąteczne parady – najsłynniejszą z nich jest Easter Parade, organizowana w Nowym Yorku.

Rosja

Na wschodzie święta wielkanocne nazywane są Paschą. Zgodnie z kalendarzem juliańskim, obchodzone są nieco później niż u katolików. W poniedziałek wielkanocny w rosyjskich cerkwiach odbywa się obrzęd przygotowania krzyżma. Krzyżmo to mieszanka około pięćdziesięciu wonnych olejków i aromatycznych ziół. Proces przygotowania trwa trzy dni, przeprowadzany jest w czasie Wielkiego Tygodnia. Krzyżmo wykorzystywane jest później do namaszczenia podczas obrzędów chrztu, święceń kapłańskich czy konsekracji ołtarzy.

Choć obyczaje w poszczególnych krajach znacząco różnią się od tych, które znamy z własnych domów, warto pamiętać, że łączy je radość. Wspólne biesiadowanie w rodzinnym gronie to czas radości, który w każdym zakątku świata jest wyjątkowy.

Małgorzata Janus
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 02:14