StoryEditorŚwinie

Enzymy pozwolą lepiej wykorzystać dodatki paszowe w chowie świń

05.04.2022., 09:04h
Celem stosowania dodatków paszowych jest zwiększenie przyrostów masy ciała i poprawa wykorzystania paszy. Może się to odbywać poprzez uzupełnienie naturalnych enzymów wytwarzanych w organizmie zwierząt. Dzięki temu można polepszyć strawność składników pokarmowych i zwiększyć ilość dostępnej dla zwierząt energii.

Podstawowym źródłem energii w mieszankach dla trzody chlewnej są ziarna zbóż, które stanowią około 70% surowców wykorzystywanych do produkcji pasz dla świń. Wyniki produkcyjne, a co za tym idzie – także wynik ekonomiczny, są zatem w głównej mierze uzależnione od rynkowych cen pasz i właściwego ich wykorzystania w żywieniu zwierząt. Koszty produkcji trzody chlewnej są obecnie tak wysokie, że każdy rolnik szuka sposobu ich obniżenia. Nie powinno jednak odbywać się to kosztem wyników, a raczej poprzez lepsze wykorzystanie dostępnych surowców.

Żywienie musi być dostosowane do potrzeb zwierząt, ich genetyki i ukierunkowane na konkretny przyrost i zużycie paszy. Jedynie pasze bardzo dobrej jakości, o optymalnej przyswajalności składników pokarmowych gwarantują satysfakcjonujące wyniki produkcyjne. Świnie należą do zwierząt monogastrycznych o stosunkowo dużej pojemności żołądka i jelit oraz o enzymatycznym systemie trawienia. Głównym ograniczeniem wykorzystania przez nie paszy jest jej forma, zawartość włókna surowego i obecność czynników o charakterze anty­odżywczym.

Oprócz skrobi w ziarnach zbóż znajdują się też inne frakc...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 06:00