StoryEditorŚwinie

Jak żywienie wpływa na zdrowie prosiąt?

08.11.2021., 19:11h
Jest wiele czynników zakaźnych pogarszających zdrowie świń, którym można zapobiegać poprzez właściwe warunki zoohigieniczne oraz dedykowany system szczepień. Sprawne funkcjonowanie jelit w największym stopniu determinuje odporność zwierząt i zależy od żywienia, które na przestrzeni ostatnich lat staje się coraz precyzyjniejsze. Jednak ograniczenie strat w produkcji powinno zaczynać się od sprawnie przebiegającego rozrodu, który pozwoli uzyskać dużą liczbę świń.

Świnie mają doskonałe zdolności węchowe i są w stanie wykryć zapach w bardzo niewielkich stężeniach. Opuszka węchowa przetwarzająca sygnały węchowe stanowi u świń 7% wielkości mózgu, podczas gdy u ludzi zaledwie 0,01%. Dlatego tak istotne jest wykorzystanie w rozrodzie loch feromonów, czyli substancji wydzielanych na zewnątrz przez knury. Jak wyjaśniają specjaliści, przy inseminacji, w przeciwieństwie do krycia naturalnego, wiele hormonów i genów związanych z układem rozrodczym loch nie jest aktywowanych. W minimalizowaniu tych niedostatków znaczenia nabiera prawidłowa stymulacja macior, przy której bardzo ważna jest obecność knura. Wykrywanie rui, która powinna pojawić się u 95% loch do 5. dnia po odsadzeniu, jest kluczowe do ustalenia odruchu tolerancji i momentu inseminacji.

Na fermach z intensywną produkcją szansa na właściwy kontakt wszystkich loch z knurem szukarkiem jest niewielka. Z reguły czas kontaktu między zwierzętami jest za krótki, często maciora nie widzi i nie słyszy samca. Ponadto w trakcie badań zaobserwowano różnice w stężeniu feromonów u poszczególnych knurów, co może przekładać się na mniejszą zdolność do stymulacji ru...

Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 00:26