StoryEditorŚwinie

Na sucho zdezynfekujesz chlewnię i świnie

19.05.2019., 15:05h
Zwalczanie pasożytów i chorób jest dużo trudniejsze i bardziej kosztowne niż profilaktyka ich występowania, dlatego też warto podejmować wszelkie działania zapobiegające przenoszeniu zarazków. Głównym elementem uniemożliwiającym namnażanie się drobnoustrojów w obrębie gospodarstwa jest regularne przeprowadzanie dezynfekcji.

Niezbędna dezynfekcja w trakcie cyklu produkcyjnego i po nim

Systematyczne przeprowadzanie dezynfekcji w trakcie cyklu produkcyjnego, czyli podczas obecności świń w chlewni, jest tak samo ważne jak odpowiednie mycie, czyszczenie i przygotowanie pomieszczeń przed wprowadzeniem do nich nowych zwierząt. W przypadku braku wykonywania zabiegów dezynfekcyjnych dochodzi do zwiększenia liczby upadków, pogorszenia wyników produkcyjnych, co w konsekwencji skutkuje obniżeniem opłacalności chowu świń.

Większość chorób występujących obecnie w chowie wynika z intensyfikacji produkcji i dużej koncentracji zwierząt, dlatego bardzo ważnym, a może nawet najważniejszym elementem postępowania profilaktycznego jest systematyczne i prawidłowe prowadzenie dezynfekcji – zarówno pomieszczeń dla zwierząt, jak i całego otoczenia chlewni. W środowisku, gdzie gromadzi się dużo wilgoci i często również panuje wysoka temperatura, występują idealne warunki do namnażania się bakterii i pleśni oraz produkcji szkodliwego amoniaku. Złe warunki w ściółce to jednocześnie zwiększone ryzyko rozwoju zmian chorobowych u świń.

Stosować jako uzupełnienie

Przystępując...
Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. grudzień 2024 10:08