StoryEditorWiadomości rolnicze

Od zerówek do limousina

07.12.2015., 14:12h
  Stanisław Toczyłowski kilkanaście lat temu postanowił, że będzie utrzymywał stado bydła mięsnego, co miało być sposobem na wykorzystanie posiadanych łąk i pastwisk, których areał zwiększał się w kolejnych latach za sprawą coraz to nowych dzierżaw czy zakupów.

Dziś na porozrzucanych w promieniu kilku kilometrów użytkach zielonych bydło rasy limousine wypasa się dzień i noc od wiosny do późnej jesieni. Na każdym pastwisku występują zadrzewienia, wśród których zwierzęta znajdują schronienie przed słońcem, wiatrem oraz deszczem. Jak się okazuje, przy wypasie całodobowym, bez zganiania bydła do budynków, zdarzają się jego ucieczki, pomimo że pastwiska są ogrodzone pastuchem elektrycznym. Były to sytuacje na tyle stresujące, że hodowcy zastanawiali się nawet nad likwidacją stada i przejściem na sam opas cieląt z zakupu. 

Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 50/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. maj 2024 13:47