Bydło mięsne zastąpiło bydło mleczne, od którego mleko trafiało do nieistniejącej już spółdzielni mleczarskiej w Wyszkowie. Marcin Król wybrał rasę limousine ze względu na łatwe porody, ale nie tylko.Andrzej Rutkowski
StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Rolnik spod Warszawy zastąpił bydło mleczne opasami. Postawił na jałówki limousine z Holandii

17.02.2024., 14:00h
W 2007 roku Marcin Król postanowił przejść z produkcji mleka na produkcję żywca wołowego. Budując stado mięsne zakupił 15 jałówek w wieku pod zacielenie, ale nie z Polski tylko z Holandii.

Z artykułu dowiesz się

  • Dlaczego rolnik wybrał materiał hodowlany z Holandii?
  • Czym charakteryzuje się bydło limousine?
  • Jaka pasza odpadowa sprawdza się idealnie w gospodarstwie hodowcy?
  • Jak rolnikowi udaje się odsadzać cielęta w wieku 5 miesięcy?

Zakup holenderskich jałówek okazał się dobrym ruchem

W tamtym czasie pogłowie bydła limousine w Polsce nie było zbyt liczne, w zasadzie to nadal nie jest, i zakup krajowego materiału hodowlanego z wyższej półki wiązał się z niemałym wydatkiem. Okazało się, że w Holandii można kupić jałówki o bardzo dobrej budowie oraz genetyce i co więcej, po niższej cenie niż krajowe. To był bardzo dobry ruch. Te sztuki były długie i wysokie, a swoją mocną budowę przekazały na córki i wnuczki, z czego korzystamy po dziś. Bardzo ważne jest, od jakiego materiału hodowlanego zaczynamy budować stado. Oczywiście taniej jest wziąć pierwszą lepszą krowę i robić krzyżowanie wypierające, ale na efekty trzeba czekać co najmniej 5 a nawet 10 lat. Zaczynając od dobrych krów od razu uzyskujemy potomstwo z najwyższej półki, kupujący to widzi i chętnie wraca po kolejne sztuki – stwierdził ...

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. maj 2024 09:36