Jak rolnik dobiera buhaje do jałówek?
– Mieszańce ras mięsnych bardzo dobrze sprawdzają się w opasie bydła, uzyskując wysokie przyrosty dobowe. Jałówki zawsze kryję rasą mięsną mniejszego kalibru, czyli herefordem lub angusem, wtedy mam pewność, że cielę będzie stosunkowo małe, o niskiej wadze urodzeniowej, co ułatwi poród. Wszak ciężki poród wiąże się z dużymi konsekwencjami. Można nawet stracić cielę, a wiadomo, że ilość urodzonych i odchowanych cieląt ma największy wpływ na opłacalność produkcji bydła mięsnego. Jeśli jałówka ma łatwe wycielenie, to na kolejny raz dobieram do niej buhaja większej rasy np. charolaise lub blonde d‘aquitaine, ale jeśli miała jakieś problemy, to nadal pozostaję raczej przy herefordzie, rzadziej przy angusie, bo herefordy mają spokojniejsze usposobienie niż angusy – powiedział Tomasz Bielawski.
Byki opasowe utrzymywane są w gospodarstwie 18 miesięcy
Rolnik s...