– Mieszańce ras mięsnych bardzo dobrze sprawdzają się w opasie bydła, uzyskując wysokie przyrosty dobowe –  przyznaje hodowca.
StoryEditorOpasy

Rolnik z Mazowsza ma ciekawą strategię wycieleń bydła mięsnego

23.07.2023., 15:30h
Tomasz Bielawski utrzymuje bydło opasowe, a swoje krowy i jałówki inseminuje rasami mięsnymi takimi jak: charolaise, limousine, blonde d‘aquitaine, simental, hereford i angus.

Z artykułu dowiesz się:

  • O jakie dopłaty w ramach ekoschematów stara się hodowca?
  • Jaki system krycia rolnik prowadzi w swoim gospodarstwie?
  • Dlaczego hodowca woli sprzedaż bydła na wagę żywą niż rozliczenie WBC?

Jak rolnik dobiera buhaje do jałówek?

Mieszańce ras mięsnych bardzo dobrze sprawdzają się w opasie bydła, uzyskując wysokie przyrosty dobowe. Jałówki zawsze kryję rasą mięsną mniejszego kalibru, czyli herefordem lub angusem, wtedy mam pewność, że cielę będzie stosunkowo małe, o niskiej wadze urodzeniowej, co ułatwi poród. Wszak ciężki poród wiąże się z dużymi konsekwencjami. Można nawet stracić cielę, a wiadomo, że ilość urodzonych i odchowanych cieląt ma największy wpływ na opłacalność produkcji bydła mięsnego. Jeśli jałówka ma łatwe wycielenie, to na kolejny raz dobieram do niej buhaja większej rasy np. charolaise lub blonde d‘aquitaine, ale jeśli miała jakieś problemy, to nadal pozostaję raczej przy herefordzie, rzadziej przy angusie, bo herefordy mają spokojniejsze usposobienie niż angusy – powiedział Tomasz Bielawski.

Byki opasowe utrzymywane są w gospodarstwie 18 miesięcy

Rolnik s...

Pozostało 71% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 09:39