StoryEditorŚwinie

Rusza "Akademia produkcji prosiąt"

22.02.2022., 20:02h
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki i technologii chowu, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży rusza wraz z wiosennym semestrem z drugą edycją specjalistycznego kursu „Akademia produkcji prosiąt”.

Podczas zajęć uczestnicy zdobędą wszechstronne umiejętności zarówno teoretyczne, jak i praktyczne, które mają pomóc w odbudowie pogłowia trzody chlewnej.Jak podkreśla dr Janusz Wojtczak, kierownik kursu, wciąż jest zapotrzebowanie na tego rodzaju wiedzę, która może pomóc w odbudowie produkcji prosiąt w Polsce.

Dziś jesteśmy jednym z największych importerów wieprzowiny oraz prosiąt, a krajowa gospodarka z powodu braku nowych inwestycji w sektorze trzody chlewnej traci miliardy złotych rocznie. Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoje gospodarstwa i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt to kombinacja wielu elementów: od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę, aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wszechstronne, użyteczne i kluczowe umiejętności do odniesienia sukcesu w branży i na każdym stanowisku – mówi Janusz Wojtczak.

Kurs "Akademia produkcji prosiąt" jest dedykowany specjalistom

Tych, którzy zdecydują się na kurs, by zdobyć wiedzę i doświadczenie z tego zakresu, czeka oprócz 100 godzin wykładów, także około 60 godzin zajęć praktycznych. Kurs dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego, gdyż kurs przeznaczony jest dla profesjonalistów. Zajęcia prowadzone będą w trybie weekendowym od piątku do niedzieli, nie tylko w Poznaniu, ale także w Krakowie i we Wrocławiu oraz w dużym gospodarstwie Inter Agri w miejscowości Zawory w województwie wielkopolskim. Poprowadzą je najlepsi fachowcy posiadający ogromne doświadczenie w branży trzody chlewnej, wśród których są między innymi profesorowie: Zygmunt Pejsak (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie), Marek Świtoński (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Daniel Korniewicz (firma LNB), Tomasz Schwarz (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie), Małgorzata Pomorska-Mól (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Anna Rząsa (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Marcin Arciszewski (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), a także dr Marian Porowski z prywatnej kliniki weterynaryjnej.

Jakie tematy będą poruszone w trakcie "Akademii produkcji prosiąt"?

Tematyka kursu obejmuje genetykę, zdrowie i bioasekurację, odchów prosiąt i żywienie, a także aspekty ekonomiczne i nowoczes­ne technologie produkcji. W poprzedniej edycji największym zainteresowaniem cieszyła się właśnie ekonomika produkcji, dlatego prowadzący będą chcieli bardziej skupić się na tej tematyce. W drugiej edycji pojawią się też nowości, które z pewnością zwiększą atrakcyjność kursu. Pierwsza to zajęcia z zarządzania zasobami ludzkimi w środowiskach produkcyjnych oraz relacje producentów świń z interesariuszami zewnętrznymi. Drugą nowością w tej edycji jest kilkudniowy wyjazd studyjny do Danii i wizyty na profesjonalnie zarządzanych fermach trzody chlewnej oraz spotkania z ekspertami.

W zajęciach będzie mogła uczestniczyć grupa maksymalnie 10 osób. W poprzedniej edycji programu wzięło udział 8 osób, wśród których byli rolnicy, kierownicy ferm, przedstawiciele branży paszowej i technologicznej. Jak podkreśla Janusz Wojtczak, uczestnicy kursu, poza wiedzą, zdobyli też cenne kontakty i korzystają z nawiązanych relacji, także z kadrą naukową.

Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz uzyskanie pozytywnej oceny zaliczenia praktycznych elementów studiów. Kurs trwa jeden semestr i jest płatny. Odbywa się stacjonarnie, gdyż ważna jest praktyka i zdobywanie wiedzy oraz doświadczenia bezpośrednio w specjalistycznych gospodarstwach oraz na uczelni. Obowiązuje kolejność zgłoszeń. Rekrutacja trwa do 20 lutego.
Kurs organizowany przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ma pomóc rolnikom zdobyć wiedzę i umiejętności w uzyskiwaniu jak najwyższych wyników w nowoczesnej produkcji prosiąt

  • Kurs organizowany przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ma pomóc rolnikom zdobyć wiedzę i umiejętności w uzyskiwaniu jak najwyższych wyników w nowoczesnej produkcji prosiąt

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał na podstawie artykułu Dominiki Stancelewskiej, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 8/2022 na str. 41. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Fot. Dominika Stancelewska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 13:37