Produkcja zwierzęca w zwiększonym dobrostanie powinna się rozwijać, ale będzie to możliwe tylko wtedy, gdy zwiększy się popyt na takie produkty ze strony konsumentów.Dominika Stancelewska
StoryEditorKto zapłaci za dobrostan zwierząt

Każdy chce dobrostanu zwierząt, ale czy konsumenci chcą zapłacić więcej?

03.04.2024., 14:00h
Badanie przeprowadzone w 8 krajach Unii Europejskiej pokazało, że większość konsumentów popiera lepszy dobrostan zwierząt i oczekuje od rządzących podjęcia odpowiednich działań poprzez zaproponowanie nowych przepisów i aktualizację istniejących. Dziewięćdziesiąt procent badanych osób oczekuje zapewnienia większej przestrzeni bytowej dla zwierząt oraz zakazu systemów klatkowych. Jednocześnie 6 na 10 konsumentów uważa, że ma niski poziom wiedzy na temat praktyk związanych z dobrostanem zwierząt.

Jakie zdanie mają konsumenci na temat dobrostanu zwierząt gospodarskich?

Przeprowadzone testy wykazały, że mają oni tendencję zarówno do przeceniania, jak i niedoceniania warunków dobrostanu zwierząt. Konsumenci (78%) zgadzają się natomiast, że importowane produkty pochodzenia zwierzęcego powinny podlegać takim samym zasadom dobrostanu, jak te z UE.

Zdecydowana większość (74%) chciałaby też, aby Unia zapewniła rolnikom fundusze na wdrożenie wyższych standardów dobrostanu zwierząt. Głównie drób i świnie konsumenci postrzegają jako zwierzęta hodowane w najgorszych warunkach dobrostanu. Liczba respondentów, którzy uważają, że warunki utrzymania świń są złe, wynosi 35%, a tych, którzy twierdzą, że dobre – 24%.

Produkcja zwierzęca w zwiększonym dobrostanie powinna się rozwijać, ale będzie to możliwe tylko wtedy, gdy zwiększy się popyt na takie produkty ze strony konsumentów. Tymczasem tylko nieco ponad jedna trzecia badanych byłaby skłonna zapłacić do 5% więcej za żywność produkowaną w wyższych standardach dobrostanu zwierząt, 21% byłoby skłonnych zapłacić do 10% więcej, a 8% – do 20% więcej. Jeden na dwudziestu zapłaciłby ponad 20% więcej za taką żywność. Aż 31% stwierdziło natomiast, że nie są skłonni zapłacić nic więcej.

W Niemczech ruszają spore dotacje na poprawę dobrostanu zwierząt

Niemieckie programy pomocy o łącznej wartości 1 mld euro przeznaczone na poprawę dobrostanu zwierząt, w szczególności trzody chlewnej, zatwierdziła właśnie Komisja Europejska. Pierwszy z nich, o wartości 675 mln euro, zapewni dotacje bezpośrednie pokrywające do 60% kwalifikowanych kosztów inwestycji na modernizację chlewni w celu poprawy standardów utrzymania świń. Uzyskane przez niemieckich rolników środki będą mogły być przeznaczone między innymi na urządzenia umożliwiające chłodzenie pomieszczeń, a także ograniczenie obsady zwierząt i emisji dwutlenku węgla.

Drugi program, o wartości 325 mln euro, zapewni dotacje bezpośrednie pokrywające do 80% dodatkowych kosztów dostosowania do wyższych standardów, takich jak zapewnienie paszy objętościowej i ściółki oraz na energię elektryczną potrzebną do wentylacji i chłodzenia. Program ten będzie realizowany do końca 2031 roku.

image
Produkcja zwierzęca w zwiększonym dobrostanie powinna się rozwijać, ale będzie to możliwe tylko wtedy, gdy zwiększy się popyt na takie produkty ze strony konsumentów.
FOTO: Dominika Stancelewska

Austria zakazuje całkowicie rusztowych posadzek w chlewniach

Z kolei Austria wprowadziła zakaz stosowania w pełni rusztowych podłóg dla trzody chlewnej. W 2022 roku w nowelizacji ustawy o dobro­stanie zwierząt zdecydowano, że od 2040 roku w pełni rusztowe kojce bez wydzielonego miejsca do leżenia będą zabronione we wszystkich chlewniach. Aby umożliwić modernizację istniejących budynków, ustanowiono 17-letni okres przejściowy. Tamtejsze ministerstwo rolnictwa uznało jednak, że jest on zbyt długi i wezwało do zakończenia okresu przejściowego w 2030 roku. Zakaz ma już zastosowanie do nowych inwestycji oddawanych do użytku od stycznia 2023 roku.

Dominika Stancelewska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 21:35