Świnia puławska w typie użytkowym mięsnym
Prace nad doskonaleniem świń rasy puławskiej prowadzono w sześciu Zakładach Doświadczalnych: Końskowoli, Grodźcu Śląskim, Rossosze, Sinołęce i Mianowie. W 1955 roku został utworzony Lubelski Ośrodek Hodowlany Świni Puławskiej, który skupiał hodowców z powiatów lubartowskiego, puławskiego, parczewskiego i radzyńskiego. Jak tłumaczy dr Zbigniew Bajda, prezes Regionalnego Związku Hodowców i Użytkowników Świni Rasy Puławskiej „PUŁAWIAK”, w ośrodku tym wyróżniała się wieś Babczyzna w gminie Ostrówek, gdzie utworzono tzw. gniazda hodowlane. Pierwszymi hodowcami świń gołębskich, nazwanych później puławskimi, byli między innymi Henryk Cholewa i jego dwóch braci: Zygmunt i Edward, a także Jan Kawałek z Babczyzny, Józef Abramek i Andrzej Cieniuch z Tarkawicy, Stanisław Machoń i Józef Olek z Dębicy. Prowadzono intensywną pracę w kierunku zmiany typu użytkowego świni puławskiej na bardziej mięsny, który miałby mniejszą skłonność do przetłuszczania się.
– W wyniku zmian preferencji rynkowych hodowcy domagali się szybkiej poprawy mięsności świń, gdyż pod względem użytkowości rzeźnej świnie rasy puławskiej znacznie odbiegały od rasy wbp i pbz. W 1991 roku uczestnicy spotkania Lubelskiego Ośrodka Hodowlanego Świni Puławskiej podczas sesji wyjazdowej w Dębicy przyjęli program zakładający konieczność poprawy mięsności rasy puławskiej przez krzyżowanie uszlachetniające z rasą pietrain – jednorazowe krzyżowanie z tą rasą, która była także wytworzona z udziałem rasy berkshire. Znowelizowany program hodowlano-produkcyjny zaakceptowali i przyjęli do realizacji właściciele zarodowej hodowli trzody chlewnej rasy puławskiej. Był to początek nowego etapu pracy hodowlanej, w ramach której trudu prowadzenia hodowli i zachowania rasy podjęli się rolnicy związani z jej utrzymaniem. Program ten realizowany jest obecnie – mówi dr Bajda.
Świnia puławska na Liście Produktów Tradycyjnych
Wytworzono 5 linii knurów (Wulkan, Karat, Wicher, Pol i Flet). Ponadto do rozpłodu używano knury bezstresowe z linii Sam i Czardasz bez udziału genów rasy pietrain. W 2002 roku Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” w Warszawie został upoważniony do prowadzenia oceny wartości użytkowej świń rasy puławskiej, a od 2003 roku przekazano mu prowadzenie ksiąg tej rasy. W celu zintegrowania hodowli świń rasy puławskiej z krajową produkcją trzody chlewnej oraz podniesienia jej konkurencyjności w lipcu 2005 roku został utworzony Regionalny Związek Hodowców i Użytkowników Świni Rasy Puławskiej „PUŁAWIAK”. Zwieńczeniem działań hodowlanych i marketingowych było umieszczenie w 2009 roku świń rasy puławskiej na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, będącej częścią strategii identyfikacji i promocji produktów regionalnych. Spółka POLSUS-AGRO w 2010 roku rozpoczęła współpracę z siecią hipermarketów Auchan Polska, które zamieściły mięso ze świń rasy puławskiej w swojej ofercie jako towar delikatesowy. Mięso to jest cenione za bardzo dobre walory konsumpcyjne i technologiczne. W ramach współpracy między POLSUS-AGRO, zakładami mięsnymi i Auchan Polska hodowcy świń puławskich sprzedali do sklepów tej sieci ponad 10 tys. tuczników rasy puławskiej.
W jednym z najbliższych wydań „Tygodnika” przedstawimy gospodarstwo z Dębicy w gminie Ostrówek na Lubelszczyźnie, które kontynuuje hodowlę świń rasy puławskiej.
Zobacz WIDEO:
Dominika Stancelewska
