Zakwaszacze chronią lochy przed zapaleniem wymienia i gorączką poporodową
Dzięki skupieniu się na okresie ciąży i na porodzie wpływamy na wzrost masy urodzeniowej prosiąt, poprawę ich żywotności i lepsze wyrównanie masy ciała w obrębie miotu. U loch kwasy organiczne stosowane jako dodatki w okresie okołoporodowym chronią je przed bezmlecznością, związaną z występowaniem bakterii pałeczek okrężnicy, czyli Escherichia coli. Zakwaszanie mieszanki paszowej przyczynia się do obniżenia pH moczu loch, co zapobiega rozwojowi zapalenia wymienia i gorączce poporodowej.
Czytaj więcej: Dlaczego hodowcy coraz chętniej sięgają po zakwaszacze w odchowie świń?
Jak kwasy organiczne poprawiają pobranie paszy przez lochy?
Stwierdza się również poprawę stanu zdrowia i kondycji uzyskanych prosiąt, a także zwiększenie pobrania paszy przez lochy karmiące i mniejsze ubytki masy ciała po wyproszeniu. Dodatek zakwaszaczy wpływa bowiem na poprawę smakowitości mieszanki i obserwuje się większe jej pobranie, co ma szczególne znaczenie w przypadku gorszego apetytu u loch po porodzie.
Zakwaszacze a układ moczowo-płciowy loch – mniej infekcji po porodzie
Zakwaszacze w paszach dla loch, ograniczając rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, takich jak Escherichia coli, które mogą być wydalane z kałem, chronią przed zakażeniem również prosięta.
Kwasy organiczne polepszają produkcję mleka u loch i zwiększają przeżywalność prosiąt
Zakwaszacze mają korzystny wpływ na zdrowie układu moczowo-płciowego u loch, powodując obniżenie pH moczu w stronę bardziej kwaśnego, co ogranicza występowanie zakażeń po porodzie. Zmiana pH moczu u loch na wartości poniżej 6,5–7 powoduje istotne ograniczenie liczby czynników zakaźnych, co ogranicza infekcje dróg moczowych oraz zmniejsza liczbę przypadków występowania zapalenia wymienia, gorączki poporodowej i bezmleczności. Efektem takiego działania jest zwiększenie produkcji mleka i lepsza przeżywalność prosiąt. Zastosowanie kwasów organicznych w żywieniu wysokoprośnych i karmiących loch powoduje wytworzenie korzystnego środowiska w układzie pokarmowym, dzięki czemu ryzyko produkcji toksyn bakteryjnych jest ograniczone. Warto stosować je w okresie okołoporodowym, ale także przed inseminacją, kiedy bardzo łatwo może dojść do zakażenia układu rozrodczego.
Dominika Stancelewska
