Kwasy organiczne stosowane w okresie okołoporodowym chronią lochy przed zapaleniem wymienia i przeniesieniem patogenów na prosiętaDominika Stancelewska
StoryEditorŚwinie

Zakwaszacze w żywieniu loch: mniej infekcji, więcej mleka, zdrowsze prosięta

20.08.2025., 15:00h

Stosowanie zakwaszaczy w paszy pozwala nie tylko na wyeliminowanie ryzyka biegunek poodsadzeniowych u prosiąt. Również w przypadku zwierząt starszych, u których wydzielanie kwasu solnego wydaje się być na wystarczającym poziomie, podawanie zakwaszaczy może przynosić korzystne efekty.

Zakwaszacze chronią lochy przed zapaleniem wymienia i gorączką poporodową

Dzięki skupieniu się na okresie ciąży i na porodzie wpływamy na wzrost masy urodzeniowej prosiąt, poprawę ich żywotności i lepsze wyrównanie masy ciała w obrębie miotu. U loch kwasy organiczne stosowane jako dodatki w okresie okołoporodowym chronią je przed bezmlecznością, związaną z występowaniem bakterii pałeczek okrężnicy, czyli Escherichia coli. Zakwaszanie mieszanki paszo­wej przyczynia się do obniżenia pH moczu loch, co zapobiega rozwojowi zapalenia wymienia i gorączce poporodowej.

Czytaj więcej: Dlaczego hodowcy coraz chętniej sięgają po zakwaszacze w odchowie świń?

Jak kwasy organiczne poprawiają pobranie paszy przez lochy?

Stwierdza się również poprawę stanu zdrowia i kondycji uzyskanych prosiąt, a także zwiększenie pobrania paszy przez lochy karmiące i mniejsze ubytki masy ciała po wyproszeniu. Dodatek zakwaszaczy wpływa bowiem na poprawę smakowitości mieszanki i obserwuje się większe jej pobranie, co ma szczególne znaczenie w przypadku gorszego apetytu u loch po porodzie.

image
Kwasy organiczne stosowane w okresie okołoporodowym chronią lochy przed zapaleniem wymienia i przeniesieniem patogenów na prosięta
FOTO: Dominika Stancelewska

Zakwaszacze a układ moczowo-płciowy loch – mniej infekcji po porodzie

Zakwaszacze w paszach dla loch, ograniczając rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, takich jak Escherichia coli, które mogą być wydalane z kałem, chronią przed zakażeniem również prosięta.

Kwasy organiczne polepszają produkcję mleka u loch i zwiększają przeżywalność prosiąt

Zakwaszacze mają korzystny wpływ na zdrowie układu moczowo-płciowego u loch, powodując obniżenie pH moczu w stronę bardziej kwaśnego, co ogranicza występowanie zakażeń po porodzie. Zmiana pH moczu u loch na wartości poniżej 6,5–7 powoduje istotne ograniczenie liczby czynników zakaźnych, co ogranicza infekcje dróg moczowych oraz zmniejsza liczbę przypadków występowania zapalenia wymienia, gorączki poporodowej i bezmleczności. Efektem takiego działania jest zwiększenie produkcji mleka i lepsza przeżywalność prosiąt. Zastosowanie kwasów organicznych w żywieniu wysokoproś­nych i karmiących loch powoduje wytworzenie korzystnego środowiska w układzie pokarmowym, dzięki czemu ryzyko produkcji toksyn bakteryjnych jest ograniczone. Warto stosować je w okresie okołoporodowym, ale także przed inseminacją, kiedy bardzo łatwo może dojść do zakażenia układu rozrodczego.

Dominika Stancelewska

image
Odchów prosiąt

Żywienie świń: jak przygotować układ pokarmowy osesków do trawienia?

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 14:12