Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wynosił w lipcu br. średnio 101,8 punktu, co oznacza wzrost o 3,5 punktu (3,5%) w porównaniu z czerwcem. W lipcu notowania wszystkich produktów mleczarskich reprezentowanych w indeksie wzrosły, przesuwając ogólną wartość o 0,7 punktu (0,7%.) powyżej analogicznego miesiąca ubiegłego roku i po raz pierwszy powyżej poziomu sprzed pandemii. Notowania na mleko w proszku, zwłaszcza pełne mleko w proszku, wzrosły ze względu na silny popyt importowy ze strony kupujących z Azji, z pewnymi obawami co do ostatecznej wielkości dostępności eksportowej w Oceanii w sezonie produkcyjnym 2020/2021. Tymczasem notowania masła i sera, mimo że utrzymywały się poniżej poziomów sprzed pandemii, nadal rosły, napędzane silnym popytem importowym przy sezonowo malejących dostawach eksportowych i stale rosnącym popycie wewnętrznym w Europie.
Białka bardziej w cenie
Z kolei wzrost notowań na GDT na pierwszej aukcji w lipcu był napędzony głównie cenami pełnego mleka w proszku (WMP), które zostały wsparte przez trwający popyt na mleko w proszku ze strony Chin. Wraz ze spadkiem korzystania z restauracji i barów oraz odwołaniem wielu imprez...