StoryEditorWiadomości rolnicze

Świeżo wycielone w odrębnej grupie

24.02.2020., 11:02h
Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego zarządzania stadem jest podział na grupy technologiczne, wynikający ze stanu fizjologicznego, różnych potrzeb pokarmowych zwierząt czy też wydajności.

Niezależnie od wielkości stada, w każdym powinna być utworzona grupa krów wycielonych(fresh cow), do około 30.–40. dnia laktacji. Utworzenie tej grupy umożliwia właściwe przygotowanie żwacza – namnażanie bakterii amylolitycznych i wzrost brodawek żwaczowych, a także pokrycie wzrastającego zapotrzebowania na energię oraz inne składniki odżywcze dla odżywienia płodu i produkowanej w gruczole mlekowym siary. Istotnym celem w tym okresie jest nie tylko pobudzenie apetytu na początku laktacji, ale również profilaktyka kwasicy, zespołu stłuszczenia wątrobowego, porażenia poporodowego, przemieszczenia trawieńca i ketozy. Grupa ta ma odmienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały oraz inne dodatki specjalistyczne (np. glukoplastyczne). Krowy tej grupy pobierają około 17–18 kg suchej masy, co nie jest wystarczające dla produkcji 42–44 kg mleka i dlatego powinny otrzymywać „gęstą” dawkę dla zwiększenia żerności.

Fot. Beata Dąbrowska
Nie należy utrzymywać krów grupy przejściowej z pierwiastkami, nawet gdy otrzymują ten sam TMR, bowiem będą dominowały krowy starsze. W przypadku gdy stół paszowy jest zbyt krótki, pierwiastki są często o...
Pozostało 16% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 02:33