Niezależnie od wielkości stada, w każdym powinna być utworzona grupa krów wycielonych(fresh cow), do około 30.–40. dnia laktacji. Utworzenie tej grupy umożliwia właściwe przygotowanie żwacza – namnażanie bakterii amylolitycznych i wzrost brodawek żwaczowych, a także pokrycie wzrastającego zapotrzebowania na energię oraz inne składniki odżywcze dla odżywienia płodu i produkowanej w gruczole mlekowym siary. Istotnym celem w tym okresie jest nie tylko pobudzenie apetytu na początku laktacji, ale również profilaktyka kwasicy, zespołu stłuszczenia wątrobowego, porażenia poporodowego, przemieszczenia trawieńca i ketozy. Grupa ta ma odmienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały oraz inne dodatki specjalistyczne (np. glukoplastyczne). Krowy tej grupy pobierają około 17–18 kg suchej masy, co nie jest wystarczające dla produkcji 42–44 kg mleka i dlatego powinny otrzymywać „gęstą” dawkę dla zwiększenia żerności.
Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego zarządzania stadem jest podział na grupy technologiczne, wynikający ze stanu fizjologicznego, różnych potrzeb pokarmowych zwierząt czy też wydajności.