Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

Zostało kilka dni na sprawozdanie działalności za rok 2020 przez KGW
Wiadomości Dotacje
Data publikacji 27.01.2021r.

Wielkimi krokami zbliża się ostateczny termin dla kół gospodyń wiejskich na złożenie sprawozdania dotyczącego rozliczenia się z otrzymanych dotacji w 2020 roku.

Kołom gospodyń wiejskich, które w ubiegłym roku otrzymały z ARiMR dofinansowanie na swoją działalność zostało niewiele czasu, by rozliczyć się z dotacji. Ostateczny termin składania sprawozdań upływa 31 stycznia 2021 r,  jednak w związku z tym, że jest to niedziela, biura powiatowe Agencji będą przyjmowały je jeszcze w poniedziałek, 1 lutego.

1 lutego ostatnim terminem na złożenie sprawozdań przez koła

W 2020 r. ze wsparcia skorzystało blisko 9,4 tys. kół gospodyń wiejskich, które otrzymały łącznie prawie 32,9 mln zł. Zgodnie z prawem, koła mogły wydać te pieniądze na realizację takich oto zadań:
  • prowadzenie działalności społeczno-wychowawczej i oświatowo-kulturalnej w środowiskach wiejskich;
  • rozwijanie obszarów wiejskich oraz wspieranie przedsiębiorczości kobiet;
  • działanie na rzecz poprawy warunków życia i pracy kobiet na wsi;
  • rozwijanie kultury ludowej, zwłaszcza lokalnej i regionalnej.
W Rejestrze jest ponad 9,5 tys. KGW, z czego najwięcej w województwach: wielkopolskim – 1414 kół, lubelskim – 1216,mazowieckim –1209.

Poradnik stworzony dla kół gospodyń wiejskich

Zachęcamy do pobrania Poradnika dla KGW opracowanego przez Tygodnik–Poradnik Rolniczy  przy współpracy z aktywnymi członkiniami i członkami kół gospodyń wiejskich.
W Poradniku znajdziecie odpowiedzi na najważniejsze dla KGW i stowarzyszeń pytania, w tym:
  • Jak napisać projekty na dodatkowe dotacje?
  • Jak zaktywizować członków koła czy stowarzyszenia?
  • W jaki sposób i na co OSP może pozyskiwać dotacje?
  • W jaki sposób zorganizować wioskę tematyczną i co ona daje?
  • Gdzie szukać dotacji dla koła i stowarzyszenia?

Pobierz za darmo Poradnik dla KGW

oprac. Natalia Marciniak-Musiał

Zdjęcie: Archiwum TPR (KGW w Tomaszowie)

Widziałeś już nasze video "Kołodziejczak: rolnicy muszą mieć silny i niezależny związek zawodowy [WYWIAD]"?