Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 12 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak racjonalnie żywić świnie białkiem?

Dominika Stancelewska
Kategoria: Hodowla Zwierząt Data: 13.05.2021
Jak racjonalnie żywić świnie białkiem?
Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 13.05.2021r.

Świnie należy żywić racjonalnie, tak aby uzyskiwały wysokie przyrosty, a produkcja się opłacała. Przebiałczenie paszy skutkuje wykorzystaniem przez zwierzęta drogiego białka na cele energetyczne, co jest nieracjonalne ekonomicznie i szkodliwe dla środowiska, gdyż zwiększa wydalanie azotu. Prowadzi też do zbuforowania przewodu pokarmowego, stwarzając w ten sposób korzystne warunki do rozwoju mikroflory patogennej.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Podczas żywienia świń rosnących powinno się pokrywać potrzeby pokarmowe, ale jednocześnie unikać nadmiaru białka w paszy. Może to być przyczyną problemów w odchowie prosiąt. Białko w paszy to wszystkie związki zawierające w swojej budowie azot, a dobre wykorzystanie białka przez zwierzęta ogranicza wydalanie tego szkodliwego składnika do środowiska.
 
W żywieniu ważny jest skład aminokwasowy białka, ale również jego strawność w jelicie cienkim. Najważniejsze są aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie może wytwarzać. Surowce pochodzenia roślinnego zawierają ich mało i nie są w stanie zaspokoić zapotrzebowania szybko rosnących świń. Niedobór białka i aminokwasów powoduje obniżenie tempa wzrostu, gdyż dostępnych jest mniej składników budulcowych dla tworzenia masy ciała. W szczególności niedobór dotyczy takich aminokwasów, jak lizyna, metionina, treonina i tryptofan. Ziarna zbóż paszowych charakteryzują się małą zawartością białka, podczas gdy nasiona roślin strączkowych, śruty poekstrakcyjne, pasze pochodzenia zwierzęcego, takie jak mączka rybna lub suszona rozpyłowo plazma krwi, są komponentami bogatymi w białko.

Nadmiar białka w paszy zmniejsza efektywność żywienia 

r e k l a m a

Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu, jednak jego nadmiar w paszy może przynieść więcej szkody niż korzyści i wcale nie musi przekładać się na wyższe przyrosty. Tempo wzrostu ograniczone jest bowiem też innymi czynnikami, jak chociażby koncentracją energii w paszy. Do właściwego wykorzystania dostarczonego białka świnie o wysokich możliwościach produkcyjnych wymagają także odpowiedniej ilości energii. Celem nie jest więc zapewnienie dużej ilości białka w paszy, ale odpowiedni stosunek białka do energii. Nie chodzi o to, by białka w dawce było dużo, ale by było dostosowane do potencjału genetycznego zwierząt.
 
Zbyt duża zawartość białka w stosunku do poziomu energii prowadzi do wykorzystania przez zwierzęta białka na cele energetyczne, co jest nieopłacalne, gdyż białko to jeden z najdroższych składników paszy. Nie wspominając już o tym, że przebiałczenie paszy powoduje zaburzenia trawienia i pogorszenie przyswajania składników odżywczych, a w skrajnych przypadkach prowadzi do choroby obrzękowej.
 
Nadmiar białka w paszy zmniejsza efektywność żywienia, gdyż jest ono wydalane w postaci amoniaku i mocznika, a tym samym organy, takie jak wątroba i nerki, są niepotrzebnie obciążane jego rozkładem. Zbyt duża ilość białka w żywieniu młodych zwierząt może prowadzić do występowania schorzeń układu pokarmowego związanych z kolibakteriozą. Niestrawione białko jest pożywką do rozwoju bakterii Escherichia coli, które bytują w układzie pokarmowym. Jeśli zostaną stworzone korzystne warunki ich rozwoju (dostępne niestrawione białko, podwyższone pH), to w wyniku gwałtownego wzrostu ilości bakterii zostanie zaburzona równowaga mikroflory.

Nadmiar białka w paszy powoduje u prosiąt zaburzenia trawienia i gorsze przyswajanie składników odżywczych
  • Nadmiar białka w paszy powoduje u prosiąt zaburzenia trawienia i gorsze przyswajanie składników odżywczych

Amoniak wpływa na zmniejszenie ogólnej odporności świń

Poprzez odpowiednią ilość białka w paszy można zmniejszyć wydalanie amoniaku, którego nadmiar powoduje podrażnienia górnych dróg oddechowych, błon śluzowych oczu, nosa oraz jamy ustnej i w konsekwencji ułatwia wnikanie drobnoustrojów. Amoniak wpływa także na zmniejszenie ogólnej odporności świń. Świnie utrzymywane w pomieszczeniach o zwiększonej koncentracji amoniaku częściej zapadają na choroby zakaźne. Dopuszczalne stężenie dla wszystkich zwierząt gospodarskich określa się na poziomie 25–30 ppm. Należy jednak zaznaczyć, że problemy zdrowotne mogą wystąpić nawet przy mniejszym stężeniu amoniaku, jeżeli zwierzęta narażone są na działanie tego gazu przez dłuższy okres.
 
Obok niekorzystnego wpływu na zdrowie świń, amoniak łącząc się z parą wodną, tworzy wodorotlenek amonu, przyczyniając się do korozji niszczącej wyposażenie budynków inwentarskich, co powoduje straty finansowe. Roczna emisja amoniaku z ferm na świecie szacowana jest na około 26 mln ton, co stanowi 42% globalnej emisji tego gazu. W Polsce określa się ją na poziomie 322–350 tys. ton, a same tylko tuczarnie produkują 72 tys. ton.
 
Ograniczenie białka w mieszankach paszowych przyczynia się do zmniejszenia kosztów żywienia, ale oczywiście nie wolno przekraczać minimalnego wymaganego poziomu, który gwarantuje wysokie przyrosty świń. Można natomiast zmniejszać jego udział poprzez wykorzystanie aminokwasów syntetycznych. Ponadto przy bilansowaniu należy uwzględniać nie białko ogólne, lecz strawne. Ważne są bowiem te składniki, które jest w stanie wchłonąć organizm.

Zgodnie z potencjałem

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Kamizelka damska - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

119,00 zł

Cena regularna 199,00 zł

SPRAWDŹ
Genotyp to element, który w głównej mierze decyduje o wartości użytkowej zwierząt, dlatego żywienie powinno być tak dostosowane, aby w pełni wykorzystać wysoki potencjał sprowadzanej do naszego kraju duńskiej genetyki. Choć zgodnie z duńskimi normami w paszach zalecane jest mniej białka, to dostarczają one więcej aminokwasów. Dlatego wyniki produkcyjne pochodzących stamtąd zwierząt są u nas często dużo gorsze. Nasz system żywieniowy jest oparty głównie o bilansowanie białka i energii, podczas gdy większość nowoczesnych systemów bazuje już na bilansowaniu aminokwasów. Jest to oszczędniejsze z punktu widzenia ekonomicznego, jak i lepsze z punktu widzenia środowiskowego.
 
Dodawanie aminokwasów do paszy ułatwia zbilansowanie dawki pokarmowej. Dzięki polepszeniu składu aminokwasowego białka można w prosty sposób obniżyć jego zawartość w paszy.

Grupa technologiczna

Energia metaboliczna (MJ)

Białko strawne (%)

Lizyna (%)

Metionina + cystyna (%)

Treonina (%)

Tryptofan (%)

Prosięta do 10 kg

Warchlaki 10–30 kg

Tuczniki 30–70 kg

Tuczniki 70–110 kg

Lochy prośne

Lochy karmiące

13,0

12,7

12,5

12,5

11,5

13,0

17,5

14,6

13,5

12,0

10,0

13,5

1,30

1,02

0,90

0,75

0,50

0,85

0,78

0,61

0,54

0,45

0,35

0,55

0,81

0,63

0,56

0,47

0,40

0,60

0,23

0,18

0,16

0,14

0,10

0,16

  • Zalecane zawartości energii, białka i aminokwasów w 1 kg paszy dla świń

Dominika Stancelewska
Zdjęcie:  Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody