r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie są zalety hodowli bydła charolaise?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 11.05.2020r.

Tutaj bydło przez cały rok ma możliwość swobodnego poruszania się po okólnikach, w których na bieżąco uzupełniana jest słoma. Marcin Szczepaniak nie wyobraża sobie bowiem zamknięcia stada pod dachem, co – jak twierdzi – negatywnie odbiłoby się na zdrowiu nóg i racic.

Czytasz 3 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Aby przeczytać więcej

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Opasy, trzoda chlewna i buraki cukrowe

Marcin Szczepaniak ukończył szkołę zawodową w zawodzie ślusarza oraz kwalifikacyjny kurs rolnika, który pozwolił mu skorzystać z premii dla młodego rolnika. Dwa lata temu przejął rodzinne gospodarstwo i zdecydował się kontynuować hodowlę bydła rasy charolaise.

Z uzyskanego wsparcia sfinansowałem zakup nowoczesnego opryskiwacza oraz rozsiewacza – mówi młody hodowca, w gospodarstwie którego pracuje aż 5 ciągników, co pozwala zaoszczędzić czas na podpinanie maszyn w sezonie.

Park maszynowy jest głównie dorobkiem pana Janusza Szczepaniaka – seniora rodu wspominającego z sentymentem dawne czasy i nabycie kombajnu Bizon, który nadal pracuje w gospodarstwie. Marcin Szczepaniak z pomocą ojca Janusza i siostry Ewy zajmuje się hodowlą bydła mięsnego, trzody chlewnej pbz oraz zróżnicowanymi uprawami polowymi.

Dywersyfikacja upraw, zmianowanie zgodnie z dobrą praktyką rolniczą przynosi stabilny plon i dochód, co daje nam szansę rozwoju, często gdy na rynku mięsa obserwujemy wahania cenowe. Obecnie, podobnie jak przed 15 laty, kiedy to ojciec zakupił pierwsze sztuki, nie ma problemu ze sprzedażą dobrej jakości wołowiny, nawet gdyby nasza produkcja była znacznie większa, zbyt by się znalazł – zaznacza młody hodowca.

Buhaj najszybciej znajdzie krowy w rui

r e k l a m a

W gospodarstwie utrzymywanych jest obecnie 40 krów mamek z przychówkiem, łącznie ponad 118 szt. Jałówki przeznaczane są do odchowu na przyszłe mamki, byczki zaś opasane do wagi ciężkiej. W rozrodzie wykorzystuje się krycie naturalne. W stadzie utrzymywany jest jeden buhaj, który kryje zarówno jałówki, jak i krowy.


Marcin Szczepaniak wspólnie z siostrą Ewą i ojcem Januszem prowadzi gospodarstwo we wsi Bachorce w gminie Kruszwica. Liczy ono ponad 20 ha gruntów ornych oraz 15 ha łąk. Na potrzeby bydła mięsnego uprawiane jest tutaj 5 ha kukurydzy na kiszonkę. Pozostały areał zajmują: buraki cukrowe (4 ha), buraki ćwikłowe (3,5 ha) oraz zboża: pszenica i jęczmień (10 ha) Gospodarstwo utrzymuje także trzodę chlewną. Jest to 10 macior w cyklu zamkniętym, od których sprzedawane jest ponad 200 szt. tuczników rocznie.
  • Marcin Szczepaniak wspólnie z siostrą Ewą i ojcem Januszem prowadzi gospodarstwo we wsi Bachorce w gminie Kruszwica. Liczy ono ponad 20 ha gruntów ornych oraz 15 ha łąk. Na potrzeby bydła mięsnego uprawiane jest tutaj 5 ha kukurydzy na kiszonkę. Pozostały areał zajmują: buraki cukrowe (4 ha), buraki ćwikłowe (3,5 ha) oraz zboża: pszenica i jęczmień (10 ha) Gospodarstwo utrzymuje także trzodę chlewną. Jest to 10 macior w cyklu zamkniętym, od których sprzedawane jest ponad 200 szt. tuczników rocznie.

To jest najlepsze rozwiązanie, także uzasadnione ekonomicznie, bowiem buhaj szybko znajduje krowę w rui. Nie miałbym czasu na to, żeby chodzić po wybiegu czy oborze i wypatrywać, która krowa się na ruję – mówi młody gospodarz.

Tanie i efektywne żywienie

Żywienie mięsnego stada w dużym stopniu związane jest z porą roku. Prawidłowo ustalone dwa główne sezony żywieniowe: letni i zimowy, zwiększają efektywność prowadzonej produkcji. Żywienie stada jest tutaj proste i naturalne. Oparte na sianokiszonce z traw uzupełnianej o dodatek pasz treściwych, kukurydzę oraz preparaty witaminowo-mineralne. Dobra pasza i świeże powietrze przynoszą wymierne korzyści.

Efekty produkcji żywca wołowego określa jego wartość rzeźna i jakość mięsa. Te parametry uzależnione są od wielu czynników, a nasze zwierzęta sprzedawane są do Zakładów Mięsnych Sokołów – oddział w Kole – mówi hodowca.

  • Hodowcy dążą do tego, aby większość krów i jałówek cieliła się w sezonie zimowym

Dlaczego warto postawić na buraki cukrowe?

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Kalendarz rujowy świń 2021

Kalendarz rujowy świń 2021

Płacisz tylko

5,00 zł

Cena regularna 10,00 zł

SPRAWDŹ
Uprawa buraka ćwikłowego w gospodarstwie Szczepaniaków pojawiła się 4 lata temu. Plantacja zajmuje corocznie 3–4 ha, która daje plon ok. 50 ton/ha.

Burak jest wdzięczny w uprawie, bo nie jest wrażliwy na krótko trwające susze. Wilgotność gleby powinna być utrzymywana na poziomie 60–70% pełnej pojemności wodnej. Największa ilość wody potrzebna jest w fazie kiełkowania i formowania korzeni. Do wykiełkowania nasiona potrzebują 8°C. Siewki są wrażliwe na przymrozki, a długo utrzymujące się chłody poniżej 10°C powodują wybijanie w pędy kwiatostanowe. Po zbiorze przechowujemy je w kopcach tradycyjnych, które są okryte agrowłókniną, warstwą słomy i ziemi. Okrywę dokładamy w zależności od temperatury otoczenia. W celu sprzedaży kontrolujemy portal Internetowej Giełdy Rolniczej i Towarowej (IGRiT), gdzie się ogłaszamy – dodał na koniec rolnik.

Marcin Konicz
Zdjęcia: Marcin Konicz

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody