Naukowcy zalecają stosowanie mrożonej siary w czasie 32 tygodni, aby utrzymać jej optymalny skład wpływający na zdrowie cielątBeata Dąbrowska
StoryEditorCielęta

Odchów cieląt: Jak długo można przechowywać mrożoną siarę?

09.08.2025., 15:00h

Hodowcy bydła mlecznego, którzy zamrażają siarę, aby zapewnić cielętom odpowiednią ilość przeciwciał powinni ograniczyć okres jej przechowywania do maksymalnie 32 tygodni.

Po 32 tygodniach mrożona siara traci swoją moc

Okazuje się bowiem, że podczas dłuższego przechowywania jakość siary znacznie się pogarsza, co potwierdziły wyniki badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Cornell w USA. Stężenie immunoglobuliny IgG, najważniejszego układu odpornościowego cielęcia spadło o 8% po 32 tygodniach w porównaniu ze świeżą siarą. Z kolei poziom insuliny (po 16 tygodniach zamrażania) znacząco spadł.

Jak zbadano wpływ mrożenia siary?

Badanie przeprowadzono z użyciem siary pochodzącej od dziesięciu krów rasy holsztyńskiej, zamrożonej w temperaturze -20°C, bezpośrednio po pobraniu. Próbki rozmrażano przez rok i analizowano pod kątem poziomu Brix, immunoglobulin (IgG, IgA i IgM), insuliny, całkowitej liczby bakterii i bakterii z grupy coli, a także innych czynników. Jedna próbka pozostała świeża i posłużyła jako punkt odniesienia. Wyniki pokazały, że od 32. tygodnia ciąży, stężenie IgG w mrożonej siarze jest średnio o 8% niższe niż w świeżej.

Czytaj więcej: Dobra siara to początek prawidłowego odchowu cieląt

Dlaczego 8% różnicy może być krytyczne dla cieląt?

Chociaż na pierwszy rzut oka spadek o 8% może wydawać się mało istotny, to naukowcy podkreślają, że wpływ na cielęta o większym zapotrzebowaniu na siarę lub mniejszym pobraniu wody może mieć tutaj duże znaczenie. Ponadto nie ma pewności, czy siara o niższym początkowym poziomie IgG ulega degradacji szybciej niż siara o wysokim początkowym poziomie.

image
Naukowcy zalecają stosowanie mrożonej siary w czasie 32 tygodni, aby utrzymać jej optymalny skład wpływający na zdrowie cieląt
FOTO: Beata Dąbrowska

Insulina w siarze – spadek już po 16 tygodniach

Oprócz spadku poziomu IgG, poziom insuliny wydawał się również wrażliwy na zamrażanie. Po 16 tygodniach odnotowano spadek o ponad 14%, który wzrósł do 21% po 52 tygodniach. Insulina w siarze odgrywa rolę w rozwoju ściany jelit cielęcia i może wspomagać trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych w pierwszych dniach życia. Co ciekawe, poziomy IgA i IgM pozostały stabilne nawet po roku zamrażania. Przeciwciała te odgrywają rolę w obronie błon śluzowych i zwalczaniu bakterii we krwi.

Czytaj więcej: Siara: świeża, pasteryzowana czy mrożona?

Mrożenie siary a jakość mikrobiologiczna

Mrożenie siary nie wpływa negatywnie na jej jakość mikrobiologiczną. We wszystkich zamrożonych próbkach liczba bakterii z grupy coli była konsekwentnie niższa niż w świeżej siarze. Całkowita liczba bakterii również była czasami niższa, ale nie wykazywała wyraźnego wzorca w całym okresie badania.

Naukowcy podkreślają, że badana przez nich siara była zamrażana w stosunkowo niewielkich objętościach, na poziomie 8 mililitrów, co oznaczało, że proces zamrażania i rozmrażania przebiegał szybciej niż w przypadku typowych praktycznych objętości od 3 do 4 litrów. I ta różnica – jak podkreślają badacze – może mieć wpływ na stabilność siary.

Beata Dąbrowska

image
Cielęta

Jak odchować cielę do dobrej pierwiastki? Najważniejsze zasady

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 17:15