Po 32 tygodniach mrożona siara traci swoją moc
Okazuje się bowiem, że podczas dłuższego przechowywania jakość siary znacznie się pogarsza, co potwierdziły wyniki badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Cornell w USA. Stężenie immunoglobuliny IgG, najważniejszego układu odpornościowego cielęcia spadło o 8% po 32 tygodniach w porównaniu ze świeżą siarą. Z kolei poziom insuliny (po 16 tygodniach zamrażania) znacząco spadł.
Jak zbadano wpływ mrożenia siary?
Badanie przeprowadzono z użyciem siary pochodzącej od dziesięciu krów rasy holsztyńskiej, zamrożonej w temperaturze -20°C, bezpośrednio po pobraniu. Próbki rozmrażano przez rok i analizowano pod kątem poziomu Brix, immunoglobulin (IgG, IgA i IgM), insuliny, całkowitej liczby bakterii i bakterii z grupy coli, a także innych czynników. Jedna próbka pozostała świeża i posłużyła jako punkt odniesienia. Wyniki pokazały, że od 32. tygodnia ciąży, stężenie IgG w mrożonej siarze jest średnio o 8% niższe niż w świeżej.
Czytaj więcej: Dobra siara to początek prawidłowego odchowu cieląt
Dlaczego 8% różnicy może być krytyczne dla cieląt?
Chociaż na pierwszy rzut oka spadek o 8% może wydawać się mało istotny, to naukowcy podkreślają, że wpływ na cielęta o większym zapotrzebowaniu na siarę lub mniejszym pobraniu wody może mieć tutaj duże znaczenie. Ponadto nie ma pewności, czy siara o niższym początkowym poziomie IgG ulega degradacji szybciej niż siara o wysokim początkowym poziomie.
Insulina w siarze – spadek już po 16 tygodniach
Oprócz spadku poziomu IgG, poziom insuliny wydawał się również wrażliwy na zamrażanie. Po 16 tygodniach odnotowano spadek o ponad 14%, który wzrósł do 21% po 52 tygodniach. Insulina w siarze odgrywa rolę w rozwoju ściany jelit cielęcia i może wspomagać trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych w pierwszych dniach życia. Co ciekawe, poziomy IgA i IgM pozostały stabilne nawet po roku zamrażania. Przeciwciała te odgrywają rolę w obronie błon śluzowych i zwalczaniu bakterii we krwi.
Czytaj więcej: Siara: świeża, pasteryzowana czy mrożona?
Mrożenie siary a jakość mikrobiologiczna
Mrożenie siary nie wpływa negatywnie na jej jakość mikrobiologiczną. We wszystkich zamrożonych próbkach liczba bakterii z grupy coli była konsekwentnie niższa niż w świeżej siarze. Całkowita liczba bakterii również była czasami niższa, ale nie wykazywała wyraźnego wzorca w całym okresie badania.
Naukowcy podkreślają, że badana przez nich siara była zamrażana w stosunkowo niewielkich objętościach, na poziomie 8 mililitrów, co oznaczało, że proces zamrażania i rozmrażania przebiegał szybciej niż w przypadku typowych praktycznych objętości od 3 do 4 litrów. I ta różnica – jak podkreślają badacze – może mieć wpływ na stabilność siary.
Beata Dąbrowska
