Czy zmiana koncepcji żywienia na Constant Feeding to duża zmiana organizacji pracy w gospodarstwie? – takie pytanie zadaliśmy rolnikom.Andrzej Rutkowski
StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Czym zastąpić wysłodki lub młóto w żywieniu krów? Rolnicy z Podlasia mają na to sposób

23.08.2024., 16:15h

Wiele gospodarstw mlecznych ma utrudniony dostęp do wysłodków buraczanych oraz młóta browarnianego, które nie tylko są wartościowe, smakowite i podnoszą wilgotność TMR-u, ale przede wszystkim pełnią funkcję naturalnego lepiszcza, dzięki czemu krowy nie separują najdrobniejszych pasz treściwych.

Jak sporządzić lepiszcze do TMR-u, kiedy nie mamy młóta browarnianego albo wysłodków?

Jak się okazuje, można takie lepiszcze sporządzić we własnym gospodarstwie, a rezultaty są zdumiewające, co pokazuje przykład rodziny Rembiszewskich z Wizny, którzy innowacyjne rozwiązanie pod nazwą Constant Feeding stosują od maja br. w ramach współpracy z firmą Agrifirm.

O koncepcji Constant Feeding oraz o tym, co może zmienić na plus, ale też o innych zaleceniach żywieniowych można było dowiedzieć się podczas pokazu zorganizowanego w gospodarstwie rodziny Rembiszewskich przez firmę Agrifirm w dniu 1 sierpnia. Opiekunem gospodarstwa Państwa Rembiszewskich jest Specjalista ds. Bydła Paweł Rosłaniec.

Jak zatem można sporządzić takie lepiszcze? Tak naprawdę skład lepiszcza można dostosować do warunków konkretnego gospodarstwa i użyć różnych składników, w tym również własnych śrut, czy też ziarna kukurydzy z rękawa jako źródła energii, natomiast podstawowymi składnikami są oczywiście woda oraz jeden z 4 polecanych korektorów białkowych do konceptu Constant Feeding. Mają one sypką strukturę i zawierają duże ilości białka, bo od 32 do 40%. W każdym z nich są poekstrakcyjne śruty sojowa i rzepakowa w różnych proporcjach oraz w każdym jest inny udział białka chronionego tzw. by pass, czyli najbardziej pożądanego w produkcji mleka, bo chronionego na poziomie żwacza i trawionego dopiero w jelicie cienkim. Należy jednak pamiętać, że przy sporządzaniu lepiszcza nie można używać pasz zawierających drożdże, ponieważ pulpa urośnie jak ciasto na pączki.

image
Uczestnicy z zaciekawieniem słuchali porad żywieniowych
FOTO: Andrzej Rutkowski

Do sporządzania lepiszcza wybraliśmy MilkStar 40 bypass, o zawartości 40% białka, bo jest najlepiej dopasowany do naszych potrzeb. Jednorazowo zużywamy go 300 kg, do tego dodajemy 300 kg własnego ziarna kukurydzy z rękawa i 600 litrów wody. Zanim lepiszcze będzie gotowe i nabierze odpowiednich właściwości, musi upłynąć ok. 6 godzin, dlatego sporządzam je pomiędzy 13:00 a 14:00 i zostawiam w wozie paszowym. Następnie pomiędzy 19:00 a 20:00 dodaję pozostałe pasze do paszowozu i pasza zostaje rozdana na stole paszowym – powiedział Albin Rembiszewski.

Czy żywienie krów zgodnie z koncepcją Constant Feeding jest trudne do wprowadzenia w gospodarstwie?

Czy zmiana koncepcji żywienia na Constant Feeding to duża zmiana organizacji pracy w gospodarstwie i ile czasu dziennie trzeba na to poświęcić? – Takie pytanie zadaliśmy hodowcy.

Pozostało 74% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 16:35